Partije iz budžeta “izvukle” 335 miliona KM

Vedrana Kulaga Simić
Partije iz budžeta “izvukle” 335 miliona KM

SARAJEVO - Na računima parlamentarnih političkih stranaka u BiH, od 2004. godine do danas, završilo je više od 335 miliona maraka iz budžeta sa svih nivoa vlasti, a oni koji prate njihov rad i situaciju na terenu upozoravaju da je u velikoj mjeri taj novac uzalud bačen.

Podatke o godišnjim prihodima stranaka, i to samo po osnovu priliva iz budžeta jer one imaju i druge izvore finansiranja, od članarina do priloga fizičkih i pravnih lica, objelodanila je Centralna izborna komisija (CIK) BiH u petak u informaciji o planiranim i isplaćenim sredstvima političkim subjektima u 2021. godini iz svih budžeta u BiH.

Zakon o finansiranju političkih stranaka propisuje da se stranke mogu finansirati iz budžeta BiH, entitetskih budžeta, kantonalnih te budžeta Brčko distrikta, ali i drugih jedinica lokalne uprave i samouprave. Na zahtjev CIK-a podatke o uplatama tokom prošle godine nije dostavilo pet opština - Ravno, Pale-FBiH, Kotor Varoš, Višegrad i Istočni Stari Grad, ali jesu ostali.

- Za finansiranje političkih subjekata u 2021. godini planirano je 19,35 miliona KM, a isplaćeno 18,85 miliona - potvrđeno je u CIK-u BiH, gdje su dodali da prema raspoloživim podacima 28 lokalnih zajednica nije izdvojilo sredstva za finansiranje stranaka u prošloj godini.

Uporedni pregled budžetskih izdvajanja za političke subjekte od 2004. do 2021. godine pokazuje da je u tom periodu, iz budžeta sa svih nivoa vlasti u BiH, na njihove račune stiglo 335,7 miliona KM. Na godišnjem nivou su se, prema pokazateljima, ti iznosi kretali od 13,2 do 23,7 miliona KM.

- Budžetska izdvajanja su od 2004. do 2008. godine konstantno rasla, od 2009. do 2012. je bilo oscilacija, a 2013. godine isplata je pala za oko 12 odsto, da bi ponovo rasla do 2020. Izdvajanja iz budžeta političkim subjektima u 2021. godini veća su za 17,6 odsto u odnosu na izdvajanja godinu ranije - piše u izvještaju CIK-a.

Član Strateškog odbora “Koalicije pod lupom” i predsjednik Foruma građana Tuzla Vehid Šehić, na pitanje da li je toliki novac opravdan i da li je potrebno nastaviti tu praksu, kaže da je najbolji odgovor na to pogled na stanje u BiH u cjelini.

- U skupštinama se često nameću teme koje nisu nikako u interesu građana. Sigurno je da stranke nisu opravdale novac koji im je redovno, bez obzira na krize, stizao na račune. Ali kod nas je politika specijalno zanimanje i isključivo materijalno korisno za one koji se njome bave, tako da ne treba ni da čudi otkud korupcija, nepoštene izborne kampanje. U pozadini svega je činjenica da u BiH nema poštenja i vladavine prava - istakao je Šehić za “Glas” i dodao da stranke više stvaraju atmosferu nesigurnosti, straha nego što daju doprinos stvaranju pravne, ekonomski stabilne zemlje.

Najviše novca završilo je na računima vodećih partija u Republici Srpskoj i FBiH, među kojima su SNSD, SDA, HDZ BiH i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana