Otpisano 37 miliona KM duga za poreze i doprinose

Marijana Miljić Bjelovuk
Otpisano 37 miliona KM duga za poreze i doprinose

BANjALUKA - Poreska uprava Republike Srpske otpisala je lani i u ovoj godini 37,18 miliona maraka obaveza za poreze i doprinose preduzećima kod kojih je okončan stečaj.

U Poreskoj upravi objasnili su da nakon što sudija po okončanju stečajnog postupka donese rješenje o zaključenju stečaja, i ono postane pravosnažno, oni nakon toga, a na osnovu Zakona o poreskom postupku RS, donose rješenja o nenaplativosti preostalih poreskih obaveza poreskog, odnosno stečajnog dužnika.

- Po tom osnovu lani je otpisano 22,38 miliona maraka duga za poreze i doprinose preduzećima u kojima je okončan stečajni postupak, dok je u prvoj polovini ove godine otpisano 14,8 miliona KM duga - kazali su “Glasu Srpske” u Poreskoj upravi RS.

Najviše poreza i doprinosa otpisano je Drvnoj industriji “Omar” iz Kneževa i to 5,76 miliona maraka. Stečaj u “Omaru” trajao je nekoliko godina, a to preduzeće na kraju je kupila kotorvaroška firma “Fagus” i ono sada posluje pod novim nazivom “Nomar”.

Nakon “Omara” slijedi zvorničko preduzeće “Prerada sa hladnjačom”, kojem je otpisano 2,05 miliona maraka duga. Na trećem mjestu je Novinsko-izdavačko i štamparsko preduzeće (NIŠP) “Oslobođenje” iz Banjaluke, kojem je otpisan dug za porez i doprinos u iznosu od 1,89 miliona, a zatim slijedi još jedno zvorničko preduzeće i to “Žugić”, kojem je isknjiženo  1,14 miliona obaveza. Na petom mjestu je “Meboš” iz Šamca, kojem je otpisan dug težak 1,11 miliona KM.

Stečajni upravnik Radomir Jokić rekao je da se stečaj u Srpskoj i dalje ne pokreće na vrijeme i da to nije postignuto ni usvajanjem novog Zakona o stečaju.

- Kada bi se na vrijeme pokretao stečaj, možda opet ne bismo dobili oporavak tog preduzeća, ali bismo svakako dobili solidno namirenje povjerilaca. Niko i ne traži odgovornost za neblagovremeno pokretanje postupka, iako je novim zakonskim rješenjem to omogućeno. Nema te prakse. Nije pokrenuto nijedno pitanje odgovornosti, a kamoli da je neko na kraju odgovarao - kazao je Jokić.

On je naglasio da se sada uglavnom pokreću stečajni postupci nad društvima ograničene odgovornosti.

- Danas je još veća potreba za pokretanjem stečaja nad nelikvidnim preduzećima. Međutim, sami vlasnici, odnosno lica koje zastupaju ta preduzeća nisu zainteresovani da pokreću stečaj jer su visoki troškovi za pokretanje tog postupka, dok povjerioci nisu zainteresovani zato što ne mogu vratiti svoja sredstva jer preduzeća jednostavno nemaju stečajne mase. Na stotine preduzeća spremno je za stečaj i likvidaciju na domaćem tržištu - naveo je Jokić.

 Postupci

Za šest mjeseci ove godine pokrenuto je 40 stečajnih i 81 likvidacioni postupak. To je manje u odnosu na isti period lani, kada je pokrenuto 80 stečajnih i 371 likvidacioni postupak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana