Opoziciji sad ne smetaju preletači

Vedrana Kulaga Simić, Darko Momić
Opoziciji sad ne smetaju preletači

BANjALUKA - Skupštinske većine u nekoliko opština i gradova u Srpskoj formirane su zahvaljujući odbornicima stranaka vladajuće koalicije koji su promijenili politički tabor i priklonili se koalicijama okupljenim oko SDS-a i PDP-a, ali to prelijetanje ne smeta opozicionarima.

Iako su posljednjih godina oštro kritikovali preletače, iz redova ove dvije stranke nije se čula nijedna riječ protiv onih koji su preletjeli u njihove redove i omogućili im da formiraju skupštinske većine.

Među prvim odbornicima koji su izabrani na listi jedne stranke, a poslije izbora okrenuli ćurak i priklonili se suprotnom političkom taboru je odbornik SP-a u Derventi Mirko Zemunović. On je napustio koaliciju okupljenu oko SNSD-a i priklonio se SDS-u, a za­ uzvrat je imenovan za predsjednika derventske Skupštine.

Poslije toga politički salto je napravila odbornik SNSD-a u Skupštini opštine Modriča Bosa Novaković koja se takođe priklonila većini okupljenoj oko SDS-a, ali, za razliku od Zemunovića, ona se zadovoljila funkcijom potpredsjednika SO Modriča.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS i jedan od čelnika derventskog odbora ove stranke Igor Žunić kaže da je opozicija i o pitanju preletača pokazala svoje licemjerje.

- Opozicionari samo one koji se odmaknu od njihove politike, a koja je veoma često pogubna po RS, nazivaju pogrdnim imenima. A kada ljudi koji su sa nama potpisali koalicione sporazume, dali riječ i na krilima naše politike dobili glasove, potom priđu njima zbog ličnih interesa, onda iz opozicionih redova ćute i ne nazivaju ih pogrdnim imenima - kaže Žunić.

Posljednji primjer političkog prelijetanja desio se u Prnjavoru u kojem je SDS preokrenuo političku situaciju u svoju korist tako što se dogovorio o saradnji sa dijelom odbornika koji su nakon izbora formirali većinu sa SNSD-om. Šef prnjavorskog SDS-a Milan Petrović za iduću sjednicu SO Prnjavor najavio je smjenu aktuelnog skupštinskog rukovodstva koje predvodi kadar SNSD-a i formiranje nove većine koju će činiti i po jedan odbornik DEMOS-a i NDP-a.

Načelnik Prnjavora Darko Tomaš (SNSD) za “Glas Srpske” podvlači da je u pozadini svega lični interes i da je ono što se desilo školski primjer političke korupcije.

- Lični interes je nadvladao sve i jasno je da se radi o preletačima. Mene zanima i stav rukovodstva DEMOS-a, jer je i jedan njihov čovjek, koji je bio dio većine, prešao na drugu stranu, a još jedan je napustio NDP i priklonio se SDS-u. Ovo je klasični primjer političke korupcije, da ne kažem političke kupovine odbornika od strane SDS-a, a sami se kunu i uvijek pričaju priču kako su protiv toga. To su uradili u Prnjavoru, baš u vrijeme kada je trebalo da neke od krupnih afera dođu na dnevni red, od onih vezanih za ribnjak i slično - kaže Tomaš.

Politikolog Siniša Simikić kaže da nisu svi preletači isti, jer nije isto kada neko iz vlasti ode u opoziciju kao kada iz opozicije pređe u vladajuće redove.

- Skorašnji prelasci na lokalnom nivou su obilježeni formiranjem novih skupštinskih većina, tako da se s pravom može sumnjati da je u pitanju neki interes lokalnih odbornika - kaže Simikić.

Najbolja ponuda

Siniša Simikić kaže da iz stranačkih centrala očigledno ne mogu do kraja da kontrolišu svoje odbornike na lokalu.

- Zbog toga i dolazi do neprincipijelnih koalicija, ali tim političarima koji jednom zbog interesa promijene stranački dres kasnije se teško može vjerovati. Birači opravdano postavljaju pitanje da li će oni u slučaju sljedeće najbolje ponude opet uraditi isto - kaže Simikić.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana