Odata počast stradalima na Petrovdan u Bratuncu, Biljači i Sasama

Srna
Odata počast stradalima na Petrovdan u Bratuncu, Biljači i Sasama

SREBRENICA - Na groblju u Bratuncu i na srpskim stratištima Biljača i Sase danas je odata počast za 69 srpskih civila i vojnika, koje su na Petrovdan 1992. godine ubile muslimanske snage iz Srebrenice pod komandom Nasera Orića.

Prethodno je u Crkvi Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici služena liturgija, a zatim su na bratunačkom groblju i stratištima Biljači i Sasama članovi porodica poginulih, rodbina, komšije i saborci položili vijence i prislužili svijeće za pokoj duša nastradalih.

Cvijeće su položile i delegacije opštine te organizacija proisteklih iz Odbrambeno otadžbinskog rata.
Kod spomenika i kosturnice u Zalazju kod Srebrenice u 12.30 časova biće služen parastos za ubijene na Petrovdan 1992. godine, ali i sve ostale srpske civile i borce iz ove opštine poginule u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, kao i žrtvama koje su ubile ustaše treći dan Trojčindana 1943. godine.

Nastavljajući sistematsko plansko etničko čišćenje srpskih prostora započeto u aprilu, jake muslimanske snage iz Srebrenice, pod komandom Nasera Orića, 12. jula 1992. godine, upale su u više srpskih sela u srebreničkoj i bratunačkoj opštini ubijajući, pljačkajući i paleći sve pred sobom.

Tog dana u borbi “prsa u prsa” ubijeno je 69, a ranjeno mnogo više srpskih boraca i civila, a 22 su nestala i zarobljena.

Posmrtni ostaci 10 nestalih Srba slučajno su pronađeni i ekshumirani 10. juna 2011. godine iz masovne grobnice na Zalazju, prilikom traženja nastradalih Bošnjaka. Deset nestalih Srba još nisu pronađeni i njima se gubi svaki trag u logoru u bivšoj srebreničkoj policijskoj stanici.

Za ove, kao i za mnoge druge masovne zločine počinjene nad Srbima iz Srebrenice i srednjeg Podrinja još niko nije odgovarao.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana