Obilježeno 28 godina od agresije Hrvatske vojske: Brod jedna od najstradalnijih opština u Republici Srpskoj

Srna
Obilježeno 28 godina od agresije Hrvatske vojske: Brod jedna od najstradalnijih opština u Republici Srpskoj

BROD - Služenjem parastosa poginulim borcima i polaganjem vijenaca ispred spomen-obilježja u mjesnoj zajednici Brodsko polje jedan u Brodu je obilježeno 28 godina od agresije Hrvatske vojske na ovu opštinu.

Predsjednik Predsjedništva opštinske Boračke organizacije Zoran Vidić rekao je da je 3. mart 1992. godine u istoriji Broda upisan kao datum kada su Srbi sa područja te opštine bili izloženi otvorenoj agresiji iz Hrvatske.

- Tog dana je iz Slavonskog Broda preko mosta u Brod prešao veliki broj dobro naoružanih hrvatskih vojnika sa teškim naoružanjem. Napad na srpsko stanovništvo počeo je na glavnom putu Brod-Derventa, odnosno u Stadionskoj ulici, kada su hrvatsko-muslimanske vojne snage zajedno sa 108. Brigadom Zbora narodne garde zauzele centar grada - naveo je Vidić.

On je podsjetio da o prelasku hrvatske vojske preko mosta u Brod postoje sačuvani video-snimci, koji su uvršteni u dokumentarni film "Od stradanja do slobode Broda".

Vidić je dodao da se obilježavanje organizuje prema kalendaru obilježavanja značajnih datuma iz novije istorije ne samo za područje Broda, već i cijele Republike Srpske.

Načelnik opštine Brod Ilija Jovičić rekao je novinarima da je ova lokalna zajednica prije 28 godina preživjela teške trenutke tokom pokušaja zauzimanja njenih pojedinih područja, posebno Brodskog polja.

- Brodsko polje je pretežno bilo naseljeno srpskim stanovništvom. Stanovnici ove mjesne zajednice su pružili otpor. Uslijedila su strašna razaranja, ubistva naših sugrađana. Brod je jedna od najstradalnijih opština u Republici Srpskoj, među prvim stradalim, ali nedovoljno medijski osvijetljena - naveo je Jovičić.

On je napomenuo da je ostalo prikriveno da su sve kuće u Brodu bile porušene, da je poginuo veliki broj ljudi i da su svi preživjeli srpski stanovnici u maju bili protjerani sa prostora opštine.

- Ovo je dan kada se prisjećamo naših saboraca, komšija, prijatelja, Brođana koji su dali život za Republiku Srpsku. Ovo je i dan našeg ponosa, naše odlučnosti da ostanemo na ovom području i zajedno živimo, radimo, gradimo bolju budućnost. Mjesta u Brodu ima i za druge koji poštuju Republiku Srpsku i nas ovdje - naglasio je Jovičić.

Parastos su služili sveštenici Srpske pravoslavne crkve, a vijence i cvijeće položile porodice poginulih boraca Vojske Republike Srpske i civilnih žrtava rata, delegacija opštinske i mjesne boračke organizacije.

Vijenac su položili i načelnik opštine Brod Ilija Jovičić i predsjednik lokalne skupštine Miloš Stanišić, te delegacija stanara Boračke zgrade i Osnovne škole "Sveti Sava" Brod.

Prema izjavama i dokumentima kojima raspolaže Boračka organizacija Brod, 3. marta 1992. godine u tadašnjem Bosanskom Brodu je održan sastanak predstavnika tri naroda, odnosno političkih vođa stranaka koje su imale odbornike u lokalnoj skupštini s ciljem smirivanja tenzija izazvanih sprovođenjem jednostranog referenduma, a rješenje je predložio tadašnji predsjednik Izvršnog odbora Skupštine opštine Mihajlo Srijemac.
Po povratku kući, u 16.40 časova sa područja brodskog naselja Mahala, Srijemca su iz vatrenog oružja ranili pripadnici hrvatsko-muslimanske koalicije, potpomognute snagama HOS-a iz Slavonskog Broda.

Preživjeli svjedoci tog vremena opisuju da je nastavljeno zastrašivanje lokalnog srpskog stanovništva fizičkim maltretiranjem, pljačkama i odvođenjem u logore.

Napad na Brod 3. marta bio je samo uvod za najsvirepije zločine koji su se tog mjeseca dogodili na području ove opštine.

Članovi porodica Martić i Dujanić ubijeni su 25. marta 1992. godine u Brodu, a već sutradan dogodio se pokolj u Sijekovcu.

Pripadnici regularne Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, 26. marta 1992. godine u Sijekovcu ubili su devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.
Najmlađa žrtva imala je 17, a najstarija 72 godine.
Tokom 1992. godine u Sijekovcu je ubijeno 46 srpskih civila, navodi se u dokumentima Boračke organizacije Brod.

Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je 7. oktobra 1992. godine kada je general Slavko Lisica osmišljenom vojnom akcijom oslobodio područje opštine Brod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana