Obilježena 31 godina od susreta boraca dva korpusa

Srna
Obilježena 31 godina od susreta boraca dva korpusa

MODRIČA - U mjestu Mišići, kod Modriče, večeras je obilježena 31 godina od susreta boraca Prvog krajiškog i Istočnobosanskog korpusa Vojske Republike Srpske prilikom proboja Koridora 1992. godine.

Služen je parastos i položeno cvijeće kod spomenika poginulim borcima sa ovog područja, koji su živote izgubili u ovoj i drugim bitkama.

Nekadašnji zamjenik komandanta Drugog bataljona Prnjavorske lake pješadijske brigade Milorad Živković rekao je da su borci ove jedinice ponosni ishodom bitke za oslobađanje Koridora, u kojoj je branjeno pravo na život Srba u zapadnom dijelu Republike Srpske.

"Povod za operaciju žKoridorž bila je smrt 12 beba u banjalučkom porodilištu, zbog čega je bila sveta obaveza boraca da oslobode prolaz prema Srbiji, kako ponovo ne bi stradali nevin ljudi, a naročito tek rođena i nerođena djeca", rekao je Živković.

Nekadašnji zamjenik komandanta bataljona Vojske Republike Srpske u Skugriću Bogdan Popović podsjetio je da je padom Modriče, krajem maja 1992. godine, jedina slobodna veza sa Dobojem bila preko Trebave.

On je podsjetio da su bitke počele 24. i 25. juna 1992. godine, a da su se 26. juna susreli borci dva korpusa i oslobodili putnu komunikaciju koja je nazvana "Koridor života".

Popović je proboj Koridora nazvao i simbolom jedinstva srpskog naroda, koji je u borbi sa tada nadmoćnijim neprijateljem osujetio namjeru da se Republika Srpska razbije na dva dijela.

Načelnik opštine Modriča Jovica Radulović rekao je da je oslobađanjem Koridora udahnut život Republici Srpskoj, zbog čega je obaveza sadašnjih i budućih generacija da obilježavaju ovu operaciju i da se sjećaju stradalih u jednoj od najvažnijih bitaka u Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Načelnik opštine Šamac Đorđe Milićević rekao je da je probojem Koridora spriječena getoizacija srpskog naroda.

Nekadašnji pripadnik Vojne policije Prvog korpusa Vojske Republike Srpske Milenko Samardžić iz Banjaluke rekao je da su vođene žestoke borbe za proboj Koridora u kojima je stradao i ranjen veliki broj boraca, ali je Koridor probijen i da su spojeni zapadni i istočni dio Republike Srpske.

"Bili smo srećni što je formiran Koridor koji je značio život Srbima u Posavini i zapadnom dijelu Republike Srpske i Srpske Krajine", rekao je Samardžić novinarima.

Centralna proslava obilježavanja 31 godine od proboja Koridora biće održana sutra na Dugoj Njivi kod Modriče.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana