Obilježena 31 godina od proboja "Koridora": Srcem izvojevana sloboda

V. K. S.
Obilježena 31 godina od proboja "Koridora": Srcem izvojevana sloboda

DUGA NjIVA - Bitka nad bitkama, najhumanija u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, to je proboj koridora za srpski narod. I to će se još dugo pamtiti jer hrabra vojnička srca ne zaslužuju ništa manje.

Poručeno je to sa Duge njive nadomak Modriče gdje je obilježena 31 godina od probijanje koridora u proteklom Odbrambeno-otadžbinskom ratu.

Proboj koridora je, kako je rečeno, bila najhumanija i najveća akcija vojske i policije.

Pukovnik Miko Škorić je podvukao da je ovo bila bitka svih bitaka i proboj ka jednoj zemlji na svijetu koja je razumila Srbe sa ove strane Drine.

Prisjećajući se prvih sastanaka i odluke o proboju koridora, naglasio je da su morali djelovati.

- Vojsku Srpske smo formirali u maju, a već u junu udaramo kao da godinama postojimo. To govori. Imali smo srce, želju, moral, jurišali. Kome sreće da nas je to stalno držalo - rekao je Škorić.

Ovo je bitka, dodao je,koja je ključna i koja će se spominjati.

- Mora se znati šta je bilo kako bi se mogli oduprijeti svemu što može da se desi - poručio je Škorić.

Ovo mjesto je, rekao je predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Radan Ostojić, sveto.

- Slava junacima i nema im Bog dušu prosti - rekao je Ostojić i dodao da nisu pogriješili što su uzeli oružje u ruke jer je smrt 12 beba u Banjaluci zbog nedostatka kiseonika bila jasna poruka.

Da bi Srpska bila očuvana treba, dodao je, isti moral i želja kao i prije tri decenije.

- Za Srpsku i srpski narod mir je imperativ. Moramo je čuvati zarad onih više od 20.000 poginulih i svih današnjih i budućih generacija - zaključio je.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik je naglasio da je sloboda rezultat ove bitke.

"Danas obilježavamo našu veliku pobjedu i nema pobjede koju smo ostvarili kroz istoriju da nije bila i stradanje, ali ipak pobjeda vrijedi onda kada iza nje ostanu rezultati, a rezultat ove naše pobjede je sloboda koju smo dobili", rekao je Dodik u obraćanju.

On je istakao da je ovo koridor koji su srpski borci probijali i obilježavali granice Republike Srpske i dodao da je Srpska, koja je trebalo da se poveže teritorijalno sa Srbijom, bila jedan od ciljeva Odbrambeno-otadžbinskog rata.

"Danas Republika Srpska vodi svoje gotovo identintčne bitke koje se odnose na njen status i prava koja smo stekli Dejtonskim sporazumom, ali ovaj put moramo to da činimo isključivo političkim sredstvima", poručio je Dodik.

Stevandić: Da nam više nijedan koridor ne bude zatvoren

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da se obilježavanjem 31 godina od proboja Koridora kroz Posavinu odaje počast svim ljudima širom Srpske koji su položili živote u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, ali i pokazuje snaga i političko jedinstvo Republike Srpske.

"Već 31 godinu mi se borimo da branimo ovaj koridor da on ne bude zatvoren i mnogo je pokušaja da nam te koridore zatvore, da nam na razne načine poremete odnose sa Srbijom. Da nam zatvore finansijske i političke koridore", rekao je Stevandić novinarima na Dunjoj Njivi kod Modriče gdje je obilježena 31 godina od proboja Koridora.

On je dodao da, uprkos tome, Republika Srpska ne samo da brani ovaj koridor, nego je otvorila i nove koridore u svijetu i Evropi.

"Sa ovog mjesta možemo da poručimo samo da kao narod pripadamo jedinstvenoj politici, jedinstvenom opredjeljenju, da branimo ono što smo stvorili i da nam nijedan koridor više ne bude zatvoren", istakao je Stevandić.

Na Dugoj Njivi kod Modriče danas je obiljena 31 godina od proboja Koridora kroz Posavinu, najsloženije i najznačajnije vojne operacije u Odbrambeno-otadžbinskom ratu koja je rezultirala spajanjem zapadnog sa istočnim dijelom Republike Srpske i Srbijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana