Novković Bursać: Neprihvatljiv SDP-ov prijedlog izmjena Ustava

Srna
Novković Bursać: Neprihvatljiv SDP-ov prijedlog izmjena Ustava

SARAJEVO - Šef Kluba SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać rekla je da su ustavne promjene koje je predložio SDP potpuno neprihvatljive, da je način na koji su predložene neprimjeren, a sadržaj nekvalitetan i neprihvatljiv.

Bursaćeva je rekla da je SDP bespotrebno i bezuspješno pokušao da se stavi u fokus interesovanja javnosti.

"Prijedlozi su potpuno neprihvatljivi i nepotrebni", istakla je Bursaćeva novinarima.

Ona je dodala da se SNSD drži slova Ustava i slova Dejtonskog sporazuma.

"Ovim pokušavaju da stvore nepoželjnu klimu", rekla je Bursaćeva.

Osvrćući se na najavljenu inicijativu Naše stranke za smjenu Savjeta ministara, Bursaćeva je rekla da je to prijedlog opozicione stranke i da je inicijativa osuđena na propast.

Komentarišući inicijativu da se uvede diferencirana stopa PDV-a koju su podnijedli poslanici PDP-a, Bursaćeva je rekla da je i ta inicijativa neprihvatljiva i da se ne bi smjelo ulaziti u raspakivanje sistema PDV-a u kriznim vremenima kada je finansijska stabilnost veoma ugrožena.

"Privredne grane koje su najviše ugrožene, a neke su potpuno ugašene zbog pandemije, treba direktno da budu podržane. Ako se veže podrška za PDV, on se plaća na ostvareni promet i ako u nekoj turističkoj agenciji nema prometa uopšte, postavlja se pitanje šta im pomažete ako se smanjuje stopa", rekla je Bursaćeva.

Ona je dodala da nisu svi ugostitelji jednako ugroženi i da se PDV "ne bi trebao raspakivati".

Bursać: Klub SNSD-a neće podržati inicijativu Pekićeve i Borenovića

Klub SNSD-a neće podržati inicijativu Mire Pekić i Branislava Borenovića kojom obavezuje Savjet ministara da u roku od 30 dana pripremi prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost /PDV/ kojim bi se smanjila stopa PDV-a na sve pružene usluge u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju sa 17 na pet odsto, rekla je šef ovog kluba u Predstavničkom domu parlamenta BiH Snježana Novaković Bursać.
Bursaćeva je tokom rasprave ocijenila da je riječ o populističkoj inicijativi, iako zvuči primamljivo onima koji bi bili korisnici ove mjere.

"Imali smo priliku da analiziramo mjere koje su bile ostvarene tokom ljeta i odnosile se na mart i april, kada imate direktno potpomaganje ugostiteljstvu i grana koje su pomenute u inicijativi, imali smo i ubrzanu prijavu radnika i direknto smanjenje sive ekonomije", rekla je ona.

Prema njenim riječima, predložena inicijativa je prividna mjera kojom opozicija pokazuje brigu za građane.

"Ovako kako je navedeno nije pravično imajući na umu da su u inicijativi navedene sve usluge u oblasti turizma, ugostiteljstva i putničkog saobraćaja", navela je šef Kluba SNSD-a i dodala da se može upitatai zašto smanjiti PDV na posluženi viski u odnosu na plasirani lijek.

Ona je rekla da ne vidi nikakvu logiku takvog pristupa ali da se zalaže da se ostavi prostor da privredne grane koje su vrlo malo ostvarivale promet direktno zbog pandemije virusa korona dobiju direktnu podršku.

Kada je riječ o potencijalnom raspakivanju sistema PDV-a, ona je naglasila da je u ovom trenutku, zbog ekonomske krize koja je snašla čitav svijet, BiH prijeko potrebna finansijska stabilnost.

"Apelujem da se ne ulazi u ovakve inicijative i s obzirom da dolaze iz stranke koja je opoziciona kvalifikovala bi ih na taj način", rekla je Bursaćeva.

Obrazlažući inicijativu poslanik PDP-a Branislav Borenović je istakao da se ona bavi aktuelnim i realnim stanjem te da se odnosi na najviše pogođene sektore.

"Namjera je ograničiti trajanje zakona jer je dovoljan period da ovi sektori prevaziđu krizu koja je pogodila cijeli svijet", rekao je Borenović i pozvao poslanike da ostave po strani političke razmirice i daju podršku ovoj ekonomskoj mjeri.

Poslanik PDP-a Mira Pekić je navela da entiteti daju direktnu pomoć privredi, napominjući da je danas pitala ministra finansija u Savjetu ministara Vjekoslava Bevandu za pomoć iz budžeta za sanaciju ekonomskih šteta koji je naveo da Savjet ministara nema nadležnost.

Poslanik SDP-a Saša Magazinović je rekao da ovaj zakonski prijedlog treba podržati, ne zato što je dobar, nego zato što je potrebno otvoriti priču o izmjenama zakona o PDV-u, koju je nekoliko puta predlagao i SDP.

"Nadamo se ozbiljnoj reformi Zakona o PDV", dodao je Magazinović.

Predstavnički dom je obavio raspravu o poslaničkoj inicijativi Mire Pekić i Branislava Borenovića kojom Predstavnički dom obavezuje Savjet ministara da u roku od 30 dana pripremi prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrijednost /PDV/ kojim bi se smanjila stopa PDV-a na sve pružene usluge u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju sa 17 na pet odsto.

Navedena stopa PDV-a od pet odsto u turizmu, ugostiteljstvu i putničkom saobraćaju primjenjivala bi se do 31. decembra 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana