Nešić za "Glas" o inicijativi za njegovu smjenu: Bošnjačkim političarima smeta istina

Marijana Miljić Bjelovuk
Nešić za "Glas" o inicijativi za njegovu smjenu: Bošnjačkim političarima smeta istina

BANjALUKA - Bošnjaci nisu spremni da se suoče sa istinom. Oni nastavljaju da skrnave Memorijalni centar u Potočarima time što tamo sahranjuju ljude koji nemaju nikakve veze sa događajima od 11. do 19. jula 1995. godine u Srebrenici.

Kazao je to “Glasu Srpske” ministar bezbjednosti BiH Nenad Nešić, povodom inicijative za njegovu smjenu koju je pokrenuo Klub poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Ta inicijativa naći će se pred poslanicima na sjednici koja je zakazana za 20. jun.

- Ne sporim da je u Srebrenici bio zločin. Spreman sam da se poklonim žrtvama, ali nisam spreman da se poklonim lažnim žrtvama. Nisam spreman da ćutim niti da ne izgovaram istinu, odnosno da se služim lažima. Ja želim istinu za sve, a ne samo za jedan narod, jednu vjeru i naciju - poručio je Nešić.

Istina je, naglašava, da je u Srebrenici poginulo i ubijeno 3.267 Srba, uglavnom civila i nejači.

- Istina je da je u Srebrenici sahranjen izvjestan broj ljudi koji se danas po CIPS-ovim izvodima vode živi. Istina je da su sahranjeni u Potočarima i oni koji nemaju nikakve veze sa dešavanjima u Srebrenici u julu 1995. godine, kao što je, između ostalog, i otac aktuelnog direktora Memorijalnog centra u Potočarima Emira Suljagića - navodi Nešić.

Naglašava i da Bošnjaci, umjesto da pokreću pitanje Suljagićeve smjene oni traže smjenu ministra koji samo govori istinu.

Poručuje i da svi koji žele mir, pomirenje i saradnju u BiH, Republici Srpskoj i Srebrenici neće podržati inicijativu koja je jednostrana i samo diže tenzije.

- Ta inicijativa govori samo jedno, da nekom u BiH ne odgovara niko ko govori istinu, a ja sam se uvijek trudio da govorim istinu i nastaviću tako i dalje - zaključio je Nešić.

Klub poslanika SDA zatražio je Nešićevu smjenu jer je, kako su naveli, prilikom gostovanja u jednoj TV emisiji u Srbiji on “negirao genocid u Srebrenici”. Oni su tom prilikom pozvali i Tužilaštvo BiH da pokrene krivični postupak protiv njega jer tvrde da je Nešić prilikom gostovanja u TV emisiji prekršio Krivični zakon BiH.

Srbi se ne plaše Heleza

Nenad Nešić osvrnuo se i na najnovije prijetnje ministra odbrane BiH Zukana Heleza, koji je naveo da će bošnjačke vlasti zatražiti ukidanje Srpske te zaprijetio i da će, ako se Srbi ne povinuju tom planu, “izvući deblji kraj” i proći kao Srbi iz Republike Srpske Krajine, koji su protjerani u “Oluji”.

- Znamo mi da bi oni voljeli novu oluju nad Srbima, ali to se neće desiti. Nismo plašljiv narod. Ne bojimo se tog njihovog debelog kraja neka ga sačuvaju za Srebrenicu. Zukan bi trebalo da se pogleda i vidjećete da u ovom trenutku živi na 20 odsto teritorije BiH. I ta tapija, na tih 20 odsto mu je sporna. Helez očigledno misli da je mnogo veliki jer je ohrabren podrškom dijela zapadnog svijeta. Ta podrška nije vječna. Vječni su samo interesi, ali i ljubav srpskog naroda prema Republici Srpskoj  - poručio je Nešić. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana