Neplaćeni doprinosi brišu radnička prava

Anita Janković Rečević
Neplaćeni doprinosi brišu radnička prava

BANjALUKA - Ukidanjem vanredne situacije u Srpskoj, koju su brojni poslodavci iskoristili tako što nisu izmirivali zakonske obaveze,na površinu su isplivali brojni problemi zaposlenih među kojima je gubitak zdravstvene zaštite samo vrh ledenog brijega. Prema riječima upućenih, radnici zbog neplaćanja doprinosa gube i prava poput naknade u slučaju da ostanu bez posla, a pod znakom pitanja je i odlazak u penziju.

Prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja u prošloj godini za 45.000 osiguranika nisu uplaćivani doprinosi za zdravstveno osiguranje ni za jedan mjesec, dok je ove godine situacija još gora jer doprinosi nisu uplaćivani za oko 52.000 radnika. Iz Fonda je juče saopšteno da će zahvaljujući odluci Vlade RS idućih 60 dana zdravstveno osiguranje imati i građani koji nisu osigurani i za koje nisu uplaćivani doprinosi, ali su

apelovali na poslodavce da iskoriste prelazni rok i izmire svoje obaveze kako ne bi ispaštali radnici i njihove porodice.

- Poslodavci treba da shvate da im se izlazi u susret i rok od 60 dana treba da iskoriste kako bi u Poreskoj upravi provjerili pravo stanje svojih obaveza. U slučaju velikih dugovanja imaju mogućnost da sa Poreskom naprave reprogram i u tom slučaju, a da bi radnici imali osiguranje, potrebno je da poslodavac redovno izmiruje obaveze po osnovu reprograma, ali i svoje tekuće obaveze - pojasnili su u Fondu.

Dodali su da su tokom pandemije konstantno ukazivali da to što finansiraju zdravstvenu zaštitu za neosigurane građane ne znači da poslodavci ne treba da izvršavaju svoje zakonske obaveze.

- Evidentno je da je među poslodavcima došlo do "opuštanja" i da mnogi nisu redovno plaćali doprinose, zbog čega je veliki broj radnika po okončanju vanredne situacije ostao bez zdravstvene zaštite. Nemamo mehanizam kontrole niti naplate doprinosa, to je u nadležnosti Poreske uprave RS, ali i radnici imaju mogućnost da prijave poslodavca nadležnim u slučaju kršenja zakona - rekli su u Fondu, dodajući da oko 10.000 građana još nije regulisalo svoj status osiguranja navodeći da je krajnje vrijeme da se po nekom od brojnih predviđenih osnova prijave na osiguranje.

Generalni sekretar Saveza sindikata RS Goran Stanković kaže da će svim radnicima osigurati besplatnu pravnu pomoć kako bi putem sudskih i inspekcijskih organa ostvarili svoja zakonom zagarantovana prava.

- Ako treba i protiv odgovornih  ćemo podnijeti određene prijave, a pored samih poslodavca, odgovorni su kontrolni organi i nadležne institucije koje bi trebalo da prate uplatu poreza i doprinosa i da reaguju. Kako se može desiti da neko 12 mjeseci ne plaća doprinose pa dali smo toliko novca na razne softvere, zar se u tim programima ne vidi koji poslodavac ne plaća, da se izvrši kontrola tog preduzeća i naloži plaćanje - pita se Stanković. 

On ističe da neplaćanja doprinosa za sobom povlači niz problema jer, kako tvrdi, ne može se uplatiti doprinos po jednom osnovu a drugi ne.

- Ako nisu plaćani oni za zdravstvo, to znači da su neplaćeni i drugi, poput onih za PIO. Radnik za kojeg se ne uplate doprinosi ako ostane bez posla neće moći ostvariti ni pravo na naknadu Zavoda za zapošljavanje. Neko ko odlazi u penziju, ako mu nije staž uplaćen ne može ići kad je vrijeme, plus firme ne mogu ostvariti pravo na refundaciju plate za radnice na porodiljskom - pojasnio je Stanković za "Glas".

Dodao je da se do ovoga došlo jer su sankcije stimulativne.

- Pojedini mjesecima nisu plaćali doprinose i ne snose nikakve posljedice, već ih nadležni mole da izvrše svoje obaveze. Imali smo niz primjera u praksi da poslodavac ne isplaćuje određene naknade, inspekcija izađe na teren i samo naloži uplatu umjesto da ga novčano kazni ili zatvori određeni broj dana, da mu više nikada ne padne na pamet da tako nešto uradi. Ako se ne uvedu strože sankcije sadašnja situacija će se ponoviti, ne smije biti privilegovanih - kategoričan je Stanković. 

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić šokiran je podacima Fonda i kaže da su institucije zakazale ako su podaci istiniti.

- Ne znam kako je moguće da se za toliki broj radnika nisu uplaćivali doprinosi, na koji način? Po meni je to nemoguće, sumnjam u te podatke, ako se to zaista dešava onda je država propala jer ima sve instrumente da to spriječi. Doprinosi ne zastarijevaju i Poreska uprava sutra može blokirati sve i naplatiti - tvrdi Trivić.

Provjera

U Poreskoj upravi RS kažu da su sa ciljem naplate dospjelih obaveza, u ovoj i prethodnim godinama, preduzimali i preduzimaju sve zakonom predviđene redovne mjere, poput onih o prinudnoj naplati poreskih obaveza.

- U vrijeme vanredne situacije poslodavci nisu bili izuzeti obaveze obračunavanja, prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza, uključujući i obaveze po osnovu doprinosa  - rekli su u Poreskoj upravi i dodali da radnici korišćenjem elektronskih usluga Uprave ili lično u područnim jedinicama mogu provjeriti da li njihovi poslodavci redovno plaćaju obaveze po osnovu doprinosa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana