Negativno mišljenje za izmjene Zakona o platama u zajedničkim institucijama

Agencije
Negativno mišljenje za izmjene Zakona o platama u zajedničkim institucijama

SARAJEVO - Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, koji su predložili poslanici Mirjana Marinković Lepić i Predrag Kojović, dobio je danas negativno mišljenje Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Obrazlažući prijedlog zakona, Lepićeva je naglasila da je intencija da se sve naknade u institucijama BiH uvedu u zakon, a ne da se o njima pojedinačno odlučuje u komisijama. 

Ona je naglasila da pitanje naknada reguliše 18 članova zakona, kao i da je namjera ovog zakonskog akta ukidanje poslaničkih paušala. 

Lepićeva je dodala da je namjera izmjena Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH da se javnim sredstvima domaćinski raspolaže s obzirom na to da su se poslanici zbog visokog iznosa poslaničkog paušala našli na meti kritike javnosti. 

Komisija nije podržala izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi "Upravljanje strategijama na nivou BiH" kojeg je sačinila Kancelarija za reviziju institucija BiH. 

Namjera ovog izvještaja jeste da se utvrdi da li su Savjet ministara, ali i ostale institucije preduzeli sve mjere da bi efikasno planirali i upravljali sprovođenje strategija. 

Predsjedavajući Komisije za finansije i budžet Predrag Kožul ukazao je da je zbog kašnjenja u donošenju ili zbog nepostojanja strategija BiH imala određenu štetu prilikom povlačenju sredstava. 

Komisija nije prihvatila Kožulov zaključak kojim se od Savjeta minstara u roku od tri mjeseca traži da izvijesti o planiranim i preduzetim aktivnostima na provođenju preporuka iz tog izvještaja. 

Izvještaj o izvršenoj reviziji učinka o temi "Aktivnosti institucija BiH u procesu donošenja pravilnika o unutrašnjim organizacijama", koji je sačinila Kancelarija za reviziju institucija BiH, dobio je podršku Komisije za finansije i budžet. 

Cilj ovog izvještaja, prema riječima zamjenika generalnog revizora Jasmina Pilice, jeste da se utvrdi da li Savjet ministara preduzima sve aktivnosti da se uspostavi efikasna i racionalna unutrašnja oreganizacije. 

Komisija je prihvatila Godišnji revizorski izvještaj o glavnim nalazima i preporukama za 2017. godinu, dok je, kad je riječ o Prijedloga plana Komisije za razmatranje izvještaja o finansijskom poslovanju institucija BiH u 2018. godini, usaglašeno da se saslušaju predstavnici šest institucija koje su dobile mišljenje s rezervom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana