Nasilje nad ženama nije privatna stvar

Anita Janković Rečević
Nasilje nad ženama nije privatna stvar

BANjALUKA - Paklu porodičnog nasilja svake godine u Srpskoj izloženo je oko 1.000 žena, a da su pripadnice nježnijeg pola ugrožene i nedovoljno zaštićene pokazuje podatak policije prema kojem je u posljednjih pet godina ubijeno njih 17.

Nedavno ubistvo Prijedorčanke Nede Milojević koju je partner ubio na najsvirepiji način zadavši joj prvo deset uboda u vrat i glavu, nakon čega joj je gurnuo sunđer u usta i na kraju zapalio potresao je domaću javnost.

Ovaj zločin koji se desio prije desetak dana prvi je slučaj femicida u ovoj godini, a prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS od 2018. do 2022. godine ukupno ih je bilo 17, od čega su 11 žena ubili muški partneri. Statistika MUP-a pokazuje da u posmatranom periodu nije evidentiran nijedan slučaj ubistva partnera od strana partnerke.

- U pogledu nasilja nad ženama u okviru porodice lani su 952 žene bile žrtve, a godinu ranije bilo ih je 940. Takođe u toku 2020. godine evidentirano je 1.057 žena žrtava nasilja u prodici, 2019. njih 1.062, a 2018. godine 962 pripadnice nježnijeg pola - naveli su iz MUP-a Srpske.

Pravna savjetnica u Fondaciji “Udružene žene” Banjaluka Lana Jajčević kaže da su žene u BiH češće žrtve nasilja u odnosu na zemlje regiona.

- Pozivi koji stižu na naš SOS broj pokazuju da se broj žena koje trpe nasilje konstantno povećava. Domaće institucije ne primjenjuju u punom kapacitetu zakonodavni okvir koji je dobar, što nasilnicima daje krila da se ponašaju tako - rekla je Jajčevićeva za “Glas”.

Ona navodi da se krivično djelo nasilja u porodici u Srpskoj i BiH posmatra i tretira najčešće kao privatna stvar.

- To je nedopustivo. Praksa pokazuje da kada žena prijavi nasilje policija vrlo često na licu mjesta procenjuje da li je to za prijavu tužilaštvu ili ne, što nije njihov posao. Takođe i centri za socijalni rad, naročito u malim, ruralnim sredinama, često zakažu - navela je Jajčevićeva.

SOS telefon fondacije “Lara” iz Bijeljine, u sklopu koje djeluje i sigurna kuća zazvonio je lani više od 670 puta zbog nasilja u porodici. U fondaciji navode da žene trpe više oblika nasilja počevši od psihičkog, fizičkog, ekonomskog pa do seksualnog.

- Brojevi vrlo zabrinjavaju i konstantno rastu, što ne znači nužno da raste broj žrtava, već da su i žene svjesnije. I ranije su se ljudi razvodili, veze su pucale, ali nije bilo problema, a danas žena ne može tek tako napustiti bračnu ili vanbračnu zajednicu zbog prijetnji koje se često sprovodu u djelo. Žene ubijaju na najmonstruozniji način, nije to samo puko lišavanje života nego mučenje žrtve - rekla je koordinator sigurne kuće pri fondaciji “Lara” Mirzeta Tomljanović.

Banjalučki psiholog Aleksandar Milić pojašnjava za “Glas” da su žene učestalije žrtve jer su inferiornije u odnosu na muškarce koji prednjače u devijantnom ponašanju, naglasivši da je taj omjer šest naprema jedan.

- Muškarac nasilnik nema empatije prema partnerki, ispoljava ekstremni egoizam, uvijek vidi krivicu u žrtvi, jer ne može realno sagledati stanje zbog emocije koje ga nose, nije u stanju da predvidi posljedice, niti planira budućnost. To su psihopate ili sociopate koji su po pravilu teški manipulatori pa žrtva nije mogla dovoljno ni da ih upozna, jer se predstavljaju lažno i dopadljivo - kazao je Milić i rekao da je u Srpskoj zakazala primarna prevencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana