Naplata 30 miliona KM duga UIO prema Srpskoj ponovo odgođena

G.S.
Naplata 30 miliona KM duga UIO prema Srpskoj ponovo odgođena

BANjALUKA - Sud BiH je donio rješenje kojim je Republici Srpskoj na još godinu dana odgođena naplata 30 miliona KM duga od Uprave za indirektno oporezivanje BiH, rekla je ministarka finansija Republike Srpske Zora Vidović.

Iz Uprave za indirektno oporezivanje rečeno je da su dobili rješenje Suda BiH kojim se prolongira sprovođenje izvršenja presude kojim UIO treba Republici Srpskoj da isplati 30 miliona KM duga, za još godinu dana - do 11. juna 2025.godine, prenosi RTRS.

- Uprava za indirektno oporezivanje krajem maja 2024. godine proslijedila je dopis Pravobranilaštvu BiH, kao pravnom zastupniku UIO, gdje smo posebno naglasili da i dalje egzistira problem izvršenja rješenja Suda BiH od 28. septembra 2016. godine, koji se mora riješiti doznačenjem potraživanih sredstava povjeriocu, u konkretnom slučaju Ministarstvu finansija Republike Srpske - naveli su iz UIO.

Iz UIO kažu da da se to ne može izvršiti na teret sredstava sa depozitnih računa za osiguranje duga koji je UIO otvorila u komercijalnim bankama i koji su dio sistema Jedinstvenog računa, jer su to deponovana sredstva trećih lica, koja se najčešće po okončanju postupka carinjenja vraćaju licu koje ih je deponovalo, a samo izuzetno prenose na druge račune Jedinstvenog računa kada postaju prihodi od indirektnih poreza.

Dalje navode da bi pljendiba tih sredstava ponovo otvorila proces i izazvala enormne troškove za UIO, što je, kažu, već bio slučaj i zbog čega je prinudno izvršenje rješenja Suda BiH i obustavljeno.

Dodaju da je UIO u ranijem periodu Upravnom odboru UIO predlagala rješenje ovog problema i to na način da se u određenom vremenskom periodu sredstva koja pripadaju Federaciji BiH umanjuju i uplaćuju u korist Republike Srpske do izmirenja duga, ili da se sredstva za izmirenje pomenutog duga obezbijede kroz budžet BiH. Međutim, navode iz UIO, Upravni odbor ove uprave još uvijek nije riješio ovaj problem.

- Imajući u vidu da je nesporna obaveza namirenja sredstava tražiocu izvršenja i da je jedini preostali način da se razmotri mogućnost izvršenja putem ostalih računa koji pripadaju sistemu Jedinstvenog računa, pri čemu treba imati u vidu funkciju i svrhu Jedinstvenog računa za koji je odgovorna UIO, a to je prikupljanje i raspodjela prihoda od indirektnih poreza korisnicima prihoda - naveli su iz UIO.

Podsjećamo, na osnovu pravosnažne presude Suda BiH za izmirenje duga po osnovu raspodjele prihoda za 2009. i 2010. godinu, UIO ima obavezu da isplati Republici Srpskoj 30 miliona KM sa kamatom.

Sud BiH je do sada u više navrata prolongirao izvršenje te pravosnažne presude, a u julu 2023. godine odgodio je izvršenje presude do 18. juna ove godine.

Ministarstvo finansija Republike Srpske je još prije šest godina, odnosno 2018. godine blokadom računa UIO naplatilo 4,7 miliona KM, dok ostatak novca i pored pravosnažne presude nije isplaćen, jer Sud BiH u kontinuitetu odgađa dalje izvršenje pravosnažne presude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana