Naknada za 1.174 otpuštena radnika

Marijana Miljić Bjelovuk
Naknada za 1.174 otpuštena radnika

BANjALUKA - Na biroe širom Srpske za manje od mjesec dana prijavila su se 1.174 radnika koja su dobili otkaz a imaju pravo na novčanu pomoć Zavoda za zapošljavanje RS.

Direktor Zavoda za zapošljavanje RS Miroslav Vujičić rekao je da su se od 17. marta do 10. aprila na biroe prijavila ukupno 1.174 radnika sa kojima je poslodavac raskinuo ugovor na određeno i neodređeno vrijeme.

- Riječ je o onim radnicima koji imaju pravo na novčanu naknadu Zavoda za zapošljavanje RS - rekao je “Glasu Srpske” Vujičić.

U Zavodu su pojasnili da ta naknada ne može biti manja od 80 odsto najniže plate, odnosno 416 maraka. Minimalac u RS trenutno iznosi 520 maraka.

- Ta najniža naknada povećava se proporcionalno sa rastom najniže plate u RS. Dužina isplate ovog prava može biti od jedan mjesec do dvije godine, u zavisnosti od dužine staža. Za vrijeme dok ostvaruje pravo na naknadu nezaposleno lice ima zdravstveno, penzijsko i invalidsko osiguranje - naglasili su u Zavodu.

Kako su objasnili, ovo pravo pripada onim radnicima koji su proveli najmanje osam mjeseci neprekidno u osiguranju od nezaposlenosti u posljednjih godinu dana ili 12 mjeseci sa prekidima u osiguranju od nezaposlenosti u posljednjih 18 mjeseci i ako je radni odnos prestao bez zahtjeva zaposlenog, saglasnosti ili krivice.

- Radnik ostvaruje navedena prava i u slučaju kada jednostrano otkaže ugovor poslodavcu zbog neisplaćenih plata ili doprinosa duže od tri mjeseca - naveli su u Zavodu za zapošljavanje RS.

Predstavnici radnika ističu da im je Vlada RS obećala da nijedan poslodavac koji otpusti radnika neće dobiti pomoć.

- I pored tog stava, postoje poslodavci koji nemaju povjerenje u mjere koje donosi Vlada. Oni samo kalkulišu i otpuštaju radnike. Samo u prvoj sedmici aprila 841 radnik je iz radnog odnosa prijavljen na Zavod za zapošljavanje. Riječ je o onima koji su proglašeni tehnološkim viškom ili im je istekao rad na određeno vrijeme. Takođe, na biroe se prijavljuju i radnici zato što pravno lice kod koga su bili zaposleni odjavljuje djelatnost i prestaje sa radom - rekla je predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić i dodala da u RS ima i poslodavaca koji su natjerali radnike da potpišu sporazumni raskid ugovora i ta lica nemaju prava na novčanu naknadu Zavoda za zapošljavanje.

Mišićeva tvrdi da su brojke o otkazima još veće, jer se pojedini nisu stigli prijaviti na biroe zbog ograničenog radnog vremena.

S druge strane, kaže Mišićeva, ima i onih poslodavaca koji u vrijeme krize produžuju ugovore na određeno i čak nagrađuju svoje zaposlene bonusima uz redovnu platu.

Poslodavci u Srpskoj ističu da je otkaza na domaćem tržištu svakako manje nego u zemljama regiona.

- Mjere nadležnih su donekle usporile otpuštanja, ali ako se situacija pogorša i potraje, biće otkaza. Međutim, imamo najave da bi se već u maju situacija mogla popravljati, što će uticati na poslodavce da otpočnu privredne aktivnosti koje su zaustavljene ili pak smanjene - rekao je predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Saša Trivić.

Vrijeme isplate naknade u zavisnosti od radnog staža

*do navršenih 12 mjeseci - mjesec dana

*od godinu do navršene 2 godine - 2 mjeseca

*od 2 godine do navršenih 5 godina - 3 mjeseca

*od 5 do navršenih 10 godina - 6 mjeseci

*od 10 godina do navršenih 20 godina - 9 mjeseci

*od 20 godina do navršenih 30 godina - 12 mjeseci

*od 30 godina do navršenih 35 godina - 18 mjeseci

*preko 35 godina - 24 mjeseca

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana