Načelnik Broda ugostio Milanovića uoči godišnjice stradanja Srba u Sijekovcu

Srna
Foto: Srna

BROD - Načelnik opštine Brod Zoran Vidić iz SDS-a ugostio je danas hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića u brodskom zaseoku Močila, dan uoči obilježavanja 31 godine od zločina nad srpskim civilima u Sijekovcu koji su počinile regularne oružane snage Hrvatske i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice iz BiH.

Vidić je dva sata razgovarao sa Milanovićem zaseoku Močila i to samo 500 metara od kuće Milje Zečević iz Sijekovca, kojoj su 26. marta 1992. godine na kućnom pragu ubijeni sinovi Milan, Vaso, Petar i suprug Jovan.

Milanović je danas boravio u Derventi na okupljanju pripadnika 103. brigade Hrvatskog vijeća odbrane koju je odlikovao, što je naišlo na brojne osude u Republici Srpskoj, a SDS i PDP su za sve optužili vlasti Republike Srpske.

O sastanku načelnika Broda i hrvatskog predsjednika u blizini kuće majke heroja i mjesta srpskog pokolja iz SDS-a i PDP-a za sada se nisu oglasili.

U Sijekovcu će sutra biti obilježeno 31 godina od zločina nad srpskim civilima u ovom selu koji su počinile oružane snage iz Hrvatske i paravojne muslimansko-hrvatske jedinice iz BiH.

Pripadnici regularne Hrvatske vojske, zajedno sa paravojnim hrvatsko-muslimanskim jedinicama iz BiH i Hrvatske, ubili su 26. marta 1992. godine u Sijekovcu devet srpskih civila, a narednih dana ubijeno je još 37 Srba iz ovog prigradskog naselja.

Najmlađa žrtva svirepog zločina imala je 17, a najstarija 72 godine.

Tokom 1992. godine u Sijekovcu ubijeno je 46 srpskih civila, navodi se u dokumentima Boračke organizacije Brod.

Okupacija hrvatskih snaga prekinuta je 7. oktobra 1992. godine, kada je general Slavko Lisica pažljivo osmišljenom vojnom akcijom oslobodio područje opštine Brod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana