Na tendere nema ko da se javi

Marijana Miljić Bjelovuk
Na tendere nema ko da se javi

BANjALUKA - Na tendere opština i gradova za realizaciju infrastrukturnih projekata gotovo niko se ne javlja zbog rasta cijena građevinskog materijala i neizvjesnosti na tržištu.

U opštinama i gradovima Srpske navode da je investicioni ciklus usporen, te da su pojedini planirani projekti odgođeni.

- Razlog svemu je rast cijena građevinskog materijala. Najveći problem su već ugovoreni projekti. Jedno je dogovoreno, a sada je sasvim druga priča zbog rasta cijena - rekao je “Glasu Srpske” predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić, koji je i gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Pojašnjava da su pojedine firme u problemu kako da plate i realizuju dogovorene projekte.

- Jednostavno, jedno je dogovoreno, a sada su nove, više cijene. Zbog toga se i sve manje firmi prijavljuje na tendere opština i gradova. Vlada zastoj kad je u pitanju sprovođenje projekata zbog neizvjesnosti na tržištu građevinskog materijala - kazao je Ćosić i podvukao da firme imaju i problema sa nabavkom materijala.

Njegove tvrdnje potvrđuje i prvi čovjek Teslića, koji navodi da se na tendere u toj lokalnoj zajednici javi jedna ili, pak, nijedna firma.

- U svim lokalnim zajednicama je problem, pa i kod nas. Prvi problem su završeni tenderi koji su pogođeni prije drastičnog povećanja cijena. Izvođači sada realno ne mogu realizovati te projekte u okviru pogođene cijene. Ti projekti neće biti završeni ako ne budu donesene neke promjene u vezi sa zakonskom regulativom - rekao je “Glasu” načelnik Teslića Milan Miličević.

Naglasio je da je isti problem i sa tekućim tenderima.

- Slaba je zainteresovanost firmi jer ne mogu da planiraju koliko će im biti isplativo da završe neki posao. Jednostavno, niko ne može pretpostaviti iznose potrebnog novca do kraja realizacije nekog projekta zbog rasta cijena - naveo je Miličević.

Ista situacija je i u Zvorniku, gdje navode da je tender za obnovu zgrade suda odgođen jer je novac koji je predviđen za te namjene duplo manji od posljednjeg predračuna.

- Na tendere za projekte manje vrijednosti javi nam se po jedna ili dvije firme. Jednostavno, firme se ne prijavljuju jer ne znaju šta će biti - kazao je “Glasu” gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović.

Ništa bolja situacija nije ni u Gradišci, gdje navode da inflacija stvara probleme u realizaciji dogovorenih projekata.

- U tenderskoj dokumentaciji postoji klizna skala, odnosno formula prema kojoj se vrši obračun ako dođe do velikih strateških promjena cijena materijala koji su vezani za te poslove. Ni nama kao investitorima, ni izvođačima nije lako - rekao je “Glasu” gradonačelnik Gradiške Zoran Adžić i dodao da je problem i to što se pojedine firme žale na izbor izvođača na tenderima, jer dok se sva procedura završi, inflacija “pojede” veliki iznos novca planiranog za projekte.

Obećanja

Građevinske firme u Srpskoj tražile su da se u tendere uvrsti odredba o promjeni cijena jer zbog konstantnog poskupljenja repromaterijala nisu u mogućnosti da završe radove po ugovorenim ciframa. Direktor i vlasnik preduzeća “Jokić invest” iz Zvornika Ivo Jokić rekao je da su iz Vlade RS obećali da će biti formirana radna grupa koja će raditi na izmjeni propisa, prema kojima bi se u ugovore o tenderima uvrstila i odredba o reviziji cijena.

- Unija udruženja poslodavaca RS je predložila svoje članove za radnu grupu, ali Vlada još nije. Očekujemo da iduće sedmice sjednemo za sto sa predstavnicima resornog ministarstva, pa da se pomjerimo dalje od obećanja kad je u pitanju rješavanje ovog problema - rekao je “Glasu” Jokić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana