Mladima veza za državni posao važnija od znanja

Dragana Orlović
Mladima veza za državni posao važnija od znanja

BANjALUKA - Javnom sektoru pripada jedna trećina zaposlenih u BiH, što je skoro deset odsto više nego u Evropskoj uniji, a prekomjerno oslanjanje na zapošljavanje u državnim ustanovama i preduzećima dugoročno je fiskalno neodrživo.

Navedeno je to, između ostalog, u izvještaju Svjetske banke pod nazivom “Ažurirana sistemska dijagnostika zemlje”.

Stručnjaci koji su kreirali ovaj dokument ukazali su da na području BiH vlada velika potražnja za radnim mjestima u javnom sektoru, jer su tamo uglavnom poslovi koje karakteriše kraće radno vrijeme, bolja plata i veća sigurnost nego u privatnim firmama. Međutim, mnoga javna preduzeća, kako je istaknuto u izvještaju, slabo doprinose ekonomskom rastu zemlje.

- Veliko interesovanje za radnim mjestima u javnom sektoru može imati dugotrajno negativne posljedice, posebno ako se uzme u obzir činjenica da učenici i studenti još za vrijeme školovanja sve više stavljaju naglasak na traženje veza nego na svoja akademska postignuća ili ekonomski značaj studija - upozoravaju stručnjaci Svjetske banke.

Velike plate u javnom sektoru utiču na efikasnost javne potrošnje i u krajnjoj liniji na njegovu održivost, navedeno je u ovom izvještaju, gdje je posebno istaknuto da je prekomjerno oslanjanje na zapošljavanje u ovoj oblasti dugoročno fiskalno neodrživo.

Stručnjaci Svjetske banke ukazali su i da je u BiH već odavno prisutna niska stopa radno aktivnog stanovništva, a visoka stopa nezaposlenosti.

- Sve to stvara nepodudarnosti između ponude i potražnje za kvalifikovanom radnom snagom i ujedno ograničava razvoj. Veliki broj ljudi ostaje nezaposlen, dok, sa druge strane, poslodavci ne mogu pronaći kvalifikovane radnike.

- Strukturalna nezaposlenost posljedica je nezavršene ekonomske tranzicije. Generacije koje su ušle na tržište rada prije ili tokom tranzicije i rata sada nalaze malo prilika za posao koje bi odgovarao njihovim vještinama. Razlog za to je što im je obrazovanje dijelom zastarjelo, kao i mnoge vještine, a to će se nastaviti i dalje, jer promjene tehnologije smanjuju potrebu za otvaranjem radnih mjesta u tradicionalnim industrijama - navedeno je u izvještaju.

Javna uprava je godinama pod mnogim lupama u BiH i šire, a njena reforma je proces koji od početka, kako se čini, više zastaje, nego što napreduje. U taj posao uloženo je na desetine miliona maraka, a sve analize pokazuju da ni to nije uspjelo da uvede reda u ovu oblast.

Poslovanje

BiH, kako navode stručnjaci Svjetske banke, predstavlja jednu od najtežih zemalja za poslovanje u Evropi, a razlog za to su nepotrebno glomazni regulatorni i administrativni procesi.

- Postoji više od 700 dozvola i saglasnosti koje se traže od poslovnih subjekata da bi mogli obavljati djelatnost. To potkopava preduzetništvo, podstiče korupciju i nepotrebno povećava troškove za privatni sektor - stoji u izvještaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana