Mladen Grujičić, načelnik Srebrenice, o posljednjim dešavanjima u toj opštini: Srebrenica neće biti novi distrikt

Vedrana Kulaga Simić
Mladen Grujičić, načelnik Srebrenice, o posljednjim dešavanjima u toj opštini: Srebrenica neće biti novi distrikt

Bošnjački političari, ako žele da Srebrenica i cijela BiH idu naprijed, moraju prihvatiti da su počinjeni zločini i nad drugim narodima, kao što Srbi priznaju da su se desili zločini i u Srebrenici i u Sarajevu gdje su stradali Bošnjaci. Ono što oni žele da nametnu Srbima nikada nećemo dozvoliti. Mi njima ne namećemo ništa što se nije desilo.

Poručio je to za “Glas” načelnik Srebrenice Mladen Grujičić, reagujući na turbulencije na lokalnoj političkoj sceni jer je u Skupštini opštine, krajem prošle sedmice, glasovima srpskih odbornika usvojena Rezolucija o stradanju srpskog naroda na području te opštine u 20. vijeku.

Grujičić je poručio da je ključno da Bošnjaci prihvate realnost i da se na tome gradi budućnost, a ne na lažima, nametanjima, solidarnosti stranaca prema njima, te podvukao da su trebali prihvatiti Rezoluciju jer u njoj nema nijedne rečenice koja vrijeđa Bošnjake, niti umanjuje njihovu žrtvu.

- Tražimo da svi priznaju da su stradali i Srbi jer se to vidi na svakom koraku, u svakom našem selu, gdje gotovo svakodnevno održavamo parastose za ubijene na ognjištima. Ako nastave ovakvu politiku, i svoj narod će odvesti u dubiozu, što su počeli na izborima, jer od deset mogućih, zbog bojkota i pokušaja da po svaku cijenu dođu do vlasti, sada imaju šest odbornika. Rezolucija je koncipirana tako da osuđuje zločine nad svima. Priče o stradanju samo Bošnjaka su prevršile svaku mjeru i nismo mogli više da ćutimo, posebno nakon sramne rezolucije koja je usvojena u Crnoj Gori - istakao je Grujičić.

GLAS:  Rečeno je da se pominju i stradanja ostalih naroda. Zbog čega burne reakcije sa druge adrese?

GRUJIČIĆ: Niko ne želi da prizna da je ovdje stradao i srpski narod, a puna su im usta pijeteta i saosjećanja. A onda kada ih pitate da li se desio zločin nad srpskim narodom, negiraju. I ova reakcija Bošnjaka pokazala je da oni nisu spremni da prihvate istinu i činjenicu da su i Srbi stradali ovdje. Rezolucija, nijednom rečenicom, ne umanjuje ničiju žrtvu, već samo pokazuje da su ovdje stradali Srbi. Nismo stavljali nikakve etikete, niti smo bilo koga pečatirali nekim kvalifikacijama, kako rade Bošnjaci, i nameću kvalifikaciju genocida, što je netačno. Ali, to im je bitno jer je to projekat iz ranijeg vremena.

GLAS: Da li je to razlog i za odbijanje poziva za formiranje svojevrsne komisije i da se zajednički dođe do pravog broja žrtava?

GRUJIČIĆ: Naravno. Istina im ne odgovara i vjerovatno će se doživotno truditi da istraju u tome da njihova laž postane istina. Lično sam prije postavljanja spomenika miru u Srebrenici, i pred predstavnicima OHR-a, predložio Bošnjacima da formiramo delegaciju, sastavljenu od njihovih i naših političara, koja bi obišla sva stratišta gdje su stradali Srbi i Bošnjaci i da odamo počast, ali nisu prihvatili jer oni smatraju da gdje god je stradao Srbin, da je u pitanju vojnik i zaslužena žrtva, a da su svi u Memorijalnom centru nedužni civili. Stvorili su taj mit.

GLAS: Nakon Rezolucije, iz inicijative “Moja adresa Srebrenica” je uslijedio prijedlog prema Interresornoj radnoj grupi za izmjenu i dopunu izbornog zakonodavstva da u zakonu bude posebno poglavlje koje će regulisati izbore u opštini Srebrenica, što se pominjalo i u posljednjoj izbornoj kampanji.

GRUJIČIĆ: To je njihova neprežaljena težnja da se Srebrenica izdvoji iz Republike Srpske, odnosno da dobije poseban status distrikta, gdje bi oni imali privilegije i zaštitu od međunarodne zajednice, za kojoj i posežu svaki put kada im nešto ne odgovara.

Puste želje 

GLAS: Jedna od ideja je da Skupština bira načelnika i zamjenika koji ne mogu biti iz reda istog naroda. Da li je to realno?

GRUJIČIĆ: To je neprihvatljivo. Oni bi bili najsrećniji da jednostavno kažu evo imate zakon prema kojem Srbin nikada ne smije da bude na čelu Srebrenice, prema kojem srpski odbornici nikada ne smiju imati većinu, odnosno da Bošnjaci imaju apsolutnu vlast. Svojom politikom su otjerali ne samo dosta Srba, nego i svojih sunarodnika iz Srebrenice. Od te ideje ne može biti ništa. Ostaće pusta želja. To su više bolesne ambicije, a ne realnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana