Mitropolit Hrizostom: Imam iz Kozarca prosuo otrov u javni prostor

Srna
Mitropolit Hrizostom: Imam iz Kozarca prosuo otrov u javni prostor

BANjALUKA - Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit dabrobosanski Hrizostom smatra da je glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kozarac Amir Mahić svojim govorom u kojem je Svetom Savi pripisao fašizam, a Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) sektaštvo prosuo otrov u javni prostor, te pozvao Islamsku zajednicu da se izjasni da li stoji iza tih riječi.

-Jako nas je to uvrijedilo i moraćemo reagovati. Mi smo zbog toga već i izašli iz Međureligijskog vijeća, jer sa takvim ljudima ne možemo više biti u zajednici. Moramo biti jasni da više nećemo tolerisati takve uvrede i takvo trovanje prostora, u kojem se kreću i mladi ljudi - naglasio je mitropolit Hrizostom.

Njegovo visokopreosveštenstvo očekuje izjašnjenje Islamske zajednice da li stoji iza takvih riječi, ili ih osuđuje i odbacuje.

-Smatrao sam da u crkvama i džamijama u besjedama treba uvijek govoriti dobro, te svjedočiti i preporučivati dobro, a nikada sijati otrov, koji je opasan - rekao je mitropolit Hrizostom novinarima u Banjaluci.

Smatra da je zastrašujuće to što se imam u Kozarcu na dan kada se obilježava Sveti Sava drznuo da vrijeđa ovog prosvetitelja kao ličnost, te ne samo njega, nego i Srpsku crkvu i srpski narod.

Mitropolit Hrizostom je istakao da je to sramota i za svaku osudu, te napomenuo da nije prvi put da se tako nešto dešava.

-To je počelo poslije izbora da se govori protiv srpskog naroda, te su i mnogi drugi imami, pa čak i visoki predstavnici islamske zajednice, zatrovali ovaj prostor svojim nepromišljenim izjavama, kao što je to izjava imama iz Kozarca - rekao je mitropolit Hrizostom.

Mahić je rekao da je Sveti Sava bio “veoma kontroverzna ličnost”, da je to “jedan od činovnika SPC” i da je “laž da je prosvetitelj”, objavljeno je u videu sa te službe na lokalnom portalu “kozarac.eu”.

Prema njegovim riječima, dvije osnovne ideološke postavke na kojima je utemeljeno svetosavlje su, kako je naveo, nacionalizam i fašizam, a “začetnik ideologije mržnje prema drugome je upravo Sveti Sava”

Snimak je uklonjen sa navedenog portala na kojem je bio dostupan do jutros.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana