Mirko Šarović, predsjednik SDS-a: Ovaj Savjet ministara mogao bi ostati do lokalnih izbora

Željka Domazet
Mirko Šarović, predsjednik SDS-a: Ovaj Savjet ministara mogao bi ostati do lokalnih izbora

Ovaj saziv Savjeta ministara mogao bi da opstane i do sljedećih lokalnih izbora. Možete reći da pretjerujem, ali vrijeme će pokazati da li sam realan, tvrdi predsjednik SDS-a i ministar spoljne trgovine u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Mirko Šarović.

U razgovoru za “Glas” Šarović otkriva da li će se SDS aktivno uključiti u formiranje nove većine, da li bi moglo doći do raspuštanja Doma naroda Parlamenta BiH i kakvo je stanje u njegovoj stranci mjesec dana nakon što je izabran.

GLAS: Otvoreno govorite da ćete se i Vi i SDS uključiti u formiranje vlasti na nivou BiH. Na koji način to mislite realizovati, s obzirom na to da u Predstavničkom domu imate dva poslanika, a u Domu naroda jednog delegata?

ŠAROVIĆ: Moram vas ispraviti. SDS je u Predstavničkom domu osvojio tri mandata, ali taj jedan koji je odraz volje SDS-ovih birača je trenutno otet. Taj mandat je uvijek naš mandat, bez obzira na trenutni status poslanika. Sa našim koalicionim partnerom PDP-om po volji birača mi imamo pet poslanika, što nam daje potpuni legitimitet, ali se na tome ne zaustavljamo. Ipak, ne tvrdimo da ćemo mi formirati novi saziv Savjeta ministara.

GLAS: Da li bi realizacija tog plana BiH nanovo dovela u blokade?

ŠAROVIĆ: Ako mislite na mehanizam blokade kroz Dom naroda, moj odgovor je negativan. Onaj ko blokira Dom naroda duže od 30 dana po zakonu sa tim mora prestati ili će Dom biti  raspušten.

GLAS: Ukoliko biste ipak uspjeli da uđete u novi saziv Savjeta ministara, znači li to da biste pristali da BiH ide u NATO, što bi bilo mimo stava Narodne skupštine Republike Srpske?

ŠAROVIĆ: Stav Narodne skupštine poštujem. Pozicija SDS-a u odnosu na ovu vojnu alijansu je uvijek bila poznata i transparentna. Kadrove SDS-a NATO je samo hapsio i progonio, dok je sa njima, prije svega SNSD-om, u bliskoj prošlosti osvajao vlast. Sa NATO-om SDS nije potpisivao nikad bilo kakve pristupne dokumente. Kadrovi SNSD-a u tome imaju bogato iskustvo.

GLAS: Izabrani ste prilično tijesno za lidera SDS-a. S obzirom na turbulencije u stranci, smatrate li da ste dobili vruć krompir u ruke?

ŠAROVIĆ: Zbog ovih turbulencija i vrućeg krompira o kojem govorite vjerovatno sam po želji članstva i izabran na poziciju prvog čovjeka u SDS-u. U ovakvim situacijama obično se ne dijele nagrade.

GLAS: Šta očekujete da će stranka postići na predstojećim lokalnim i narednim opštim izborima, s obzirom na veliki krah koji je doživjela na prošlim i s obzirom na stanje u kome je sada?

ŠAROVIĆ: Stranka je imala loš izborni ciklus i za opšte i za prošle lokalne izbore. U našem sadanjem fokusu su samo lokalni izbori naredne godine. Očekujem mnogo iznenađenja.

GLAS: Da li Vaš protivkandidat Milan Miličević i doskorašnji lider Vukota Govedarica imaju obezbijeđenu neku čelnu poziciju u SDS-u? Izborima u stranci, makar neposredno nakon njih, nije bio zadovoljan ni Dragan Mektić.

ŠAROVIĆ: I Miličević i Govedarica su važne ličnosti i imaju svoje mjesto u SDS-u. Sa Mektićem imam odličnu saradnju i u našim odnosima nema nikakvih šumova. Što bi on ili bilo ko drugi iz SDS-a prelazio u drugu stranku kad je SDS najbolje mjesto za političko djelovanje.

 

Širi interes

GLAS: Da li postoji ikakva šansa da stranke iz Srpske na nivou BiH nastupe zajedno jer je očito da napadi na Srpsku neće prestati, a ima i nekih kolega iz Vaše stranke koje nisu protiv te opcije?

ŠAROVIĆ: Nemam problem da se dogovorimo o pitanjima koja su od opšteg šireg interesa. Samo mjerenje i ocjenu šta je opšti zajednički interes ćemo ravnopravno utvrditi svi mi koji smo u zajedničkim institucijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana