Milunović: Novi zakon regulisaće način za dokazivanje mobinga

Srna
Milunović: Novi zakon regulisaće način za dokazivanje mobinga

BANjALUKA - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović izjavio je da je Prijedlog zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu, koji je Vlada Srpske danas utvrdila, regulisao način za dokazivanje mobinga.

“Zakon je precizno definisao šta predstavlja uznemiravanje na radu. To su sve vrste djelovanja fizičke, psihičke i seksualne prirode koja mogu da budu ispoljena prema radniku, prema grupi radnika ili prema poslodavcu”, naveo je Milunović.

On je za ATV pojasnio i kako se mobing može dokazati.

“Zakon je regulisao na kome je teret dokazivanja. U zavisnosti od situacije da li je to na radniku ili na poslodavcu u svakom slučaju predvidio je one situacije, koje se ranije nisu mogle dokazati. Predvidio je i način na koji radnik može da ostvari prava, predvidio je da poslodavac mora upozna radnika o načinu na koji će ostvariti prava da bi se zaštitio od takve vrste zloupotrebe, odnosno uznemiravanja na radu”, rekao je Milunović.

On je podsjetio da je Prijedlog zakona danas bio na Vladi i Vlada ga je pustila u dalju proceduru prema Narodnoj skupštini Republike Srpske, koja je prethodno, 11. februara, usvojila Nacrt zakona i naložila zaključkom da se uputi na javnu raspravu.

“S obzirom na to da je ovo nov zakon u našem zakonodavstvu prijedlog se u mnogome razlikuje od Nacrta, jer su uvažene sugestije i poslanika iz njihovih diskusija na Narodnoj skupštini. Pretrpio je dosta izmjena”, rekao je Milunović.

Vlada Republike Srpske utvrdila je danas Prijedlog zakona o zaštiti od uznemiravanja na radu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana