Milunović: Neprihvatljivi dvostruki aršini u BiH

GS
Milunović: Neprihvatljivi dvostruki aršini u BiH

BIJELJINA - Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović poručio je danas u Bijeljini da povjerenje na ovim prostorima može da se zadobije samo osudom svih počinjenih zločina u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a ne da se njima pristupa selektivno i da se imaju različiti aršini.

Milunović je ukazao da su i slučaj “Tuzlanske kolone” i “Dobrovoljačke ulice” propratili i mediji.

“Iz snimaka je vidljivo na koji način su oni napali kolonu i ubili najveći broj mladića na služenju vojnog roka. Koliko puta treba da ponovimo da na ovim prostorima povjerenje može da se zadobije samo osudom svih počinjenih zločina u Odbrambeno-otadžbinskom ratu, a ne da se njima pristupa selektivno i da se imaju različiti aršini”, rekao je Milunović novinarima u Bijeljini.

Milunović kaže da i, kada se gledaju dužine presuda zločinima počinjenim nad Srbima, vidljivo je da su one mnogo kraće nego kada je riječ o presudama Srbima.

“Kada je riječ o Tuzli, osuđeno je samo jedno lice i to za zlostavljanje zatvorenika - na 1,5 godinu, što je neprihvatljivo. Sa druge strane, tu su osude Srba na dugogodišnje robije, a po komandnoj odgovornosti na još duže”, rekao je Milunović i ukazao da Srbi moraju da istraju u borbi za pravdu za sve ubijene sunarodnike.

Na gradskom groblju u Pučilima kod Bijeljine danas je služen je parastos kod spomen-kosturnice za stradale vojnike JNA u “Tuzlanskoj koloni”, a potom su položeni vijenci i cvijeće i poslata je jasna poruka - to je bio zločin nad vojnicima koji nisu mogli da se brane i to nikada ne smije da se zaboravi.

Prethodno su učesnici posjetili mjesto stradanja vojnika na Brčanskoj malti u Tuzli, odakle su se vratili na groblje u Pučile.

Muslimanske snage 15. maja 1992. godine napale su kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebala da napusti tuzlansku kasarnu prilikom čega su ubijena 54 pripadnika JNA, 78 ranjeno, dok su 44 pripadnika JNA zarobljena od kojih su petorica kasnije ubijena, a ostali zlostavljani i mučeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana