Migrantima poklanjaju našu zemlju, a nama ne daju ni blizu

Vedrana Kulaga
Migrantima poklanjaju našu zemlju, a nama ne daju ni blizu

BIHAĆ, BANjALUKA - Ogorčeni smo. Nama, koji pokušamo na sve načine da se vratimo na ognjišta, ne daju, a sada tim migrantima široke ruke nude srpsko selo Lipa za prihvatilište. Nećemo to dopustiti, jer su tamo još grobovi naših najmilijih, iako smo odavno protjerani.

Ispričao je to “Glasu Srpske” Boško Romić čiji korjeni vuku iz sela Lipa, a koji trenutno živi u Banjaluci jer nije uspio da se vrati u rodno mjesto otkako je rat završen.

- Telefon stalno zvoni. Prijatelji i nekadašnje komšije zovu. To je selo koje je brojalo oko 200 stanovnika, a taj region više od 300 domaćinstava. U ratu je sve porušeno, devastirano. Nisu nam dozvolili povratak. Mi smo to tražili, a oni su tamo neka obavještenja kačili po oglasnim tablama u Bihaća sa uslovima koje niko nije mogao da ispuni. Neki su otišli, ali su se brzo vratili jer su ih strašili, pa i pucali oko kuća. Napravljene su tri kuće, ali su morali da odu jer ne smiju da žive tamo - rekao je Romić.

Obnovljena je, kaže, samo crkva. I jedni je objekat pod krovom u selu.

- Ogorčen sam kao i mnogi. I to ne samo iz Lipe, nego i okolnih mjesta jer to dio koji graniči sa petrovačkom opštinom. Svako osuđuje tu namjeru i sada tražimo način kako da se to tome odupremo, kako da obnovimo kuće. Sve će biti gore, a ja bih se prvi vratio da mi daju - rekao je Romić.

Pored svega, često odlazi na imanje i brine o voćnjaku.

- Iako nas nema tamo, niko i ne pomišlja da proda, a kamoli da damo da se migranti usele. Ostali su grobovi tamo, borci su tamo sahranjeni. Kako to napustiti? – upitao je Romić koji je rekao da će tražiti od Srpske da im pomogne da se vrate na svoje i obnove prostor kako ne bi zjapio prazan jer od FBiH nema ni volje ni pomoći.

Gradska skupština Bihaća dala je saglasnost za formiranje privremenog centra za migrante u srpskom selu Lipa. Radi se, kako je istaknuto, o 50 dunuma zemljišta sa mogućnošću priključka struje i vode, koje se nalazi između Bihaća i Bosanskog Petrovca. Gradonačelnik Šuhret Fazlić rekao je da je davno predložena lokacija, koju međunarodne organizacije nisu prihvatile zbog udaljenosti od grada, te istakao i da možda ni sada neće u obzir uzeti ponuđeno, ali da, kao najopterećeniji grad, moraju tražiti i nuditi neka rješenja.

- Sada su na potezu nadležni i oni koji imaju novac - rekao je Fazlić i dodao da Vučjak ostaje kao kamp do formiranja novog prihvatnog centra.

Protiv odluke grada Bihaća je i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik koji je poručio da će se predstavnici Srpske tome suprotstaviti.

- To je permanentno nastojanje bošnjačke političke elite da problem riješi baš tako, skrivajući odgovornost za smještaj migranata - rekao je Dodik i dodao da je vidljivo da je migrantska kriza na vrhuncu te ponovio da je to veliki bezbjednosni problem jer mnogi nemaju dokumente i ne zna se ko su.

Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH već je podnio krivičnu prijavu Tužilaštvu FBiH protiv Fazlića i predsjedavajućeg bihaćke skupštine Davora Župe kako bi onemogućio izvršenje krivičnog djela sprečavanja povratka u FBiH. Predsjednik Odbora Đorđe Radanović izjavio je Srni da će se Srbi organizovati i spriječiti da migranti stignu u selo Lipa.

Iz Delegacije EU u BiH do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske” nisu stigli odgovori da li je za EU sada prihvatljiva lokacija Lipa.

Odredište

Ministar bezbjednosti u Savjetu ministara u tehničkom mandatu Dragan Mektić izjavio je u Beču da BiH neće dozvoliti da bude krajnja destinacija migranata i pozvao EU da hitno donese prijedlog rješenja za ovu krizu. Na ministarskoj konferenciji Salcburg foruma, Mektić je rekao da se uprkos maksimalnom angažmanu nadležnih institucija i organizacija, situacija na terenu konstantno usložnjava, posebno u lokalnim zajednicama gdje se nalaze prihvatni centri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana