Migranti nadiru sa svih strana

Vedrana Kulaga
Migranti nadiru sa svih strana

BOSANSKI PETROVAC - Srpski povratnici u Bosanskom Petrovcu sve više strahuju za život jer u njihovim selima nikada nije bilo toliko migranata kao posljednjih dana, a nerijetko se dešava da ih domaćini zatiču u svojim kućama, zbog čega traže da se nadležni hitno dogovore prije nego što bude kasno.

Probleme sa migrantima, koji na teritoriji Unsko-sanskog kantona traju duže od dvije godine, od polovine aprila dijele i stanovnici Bosanskog Petrovca nakon odluke tamošnjih vlasti da na lokalitetu Lipa naprave novi kamp za njih.

U tom prihvatnom kampu, koji je udaljen od Bihaća oko 30 kilometara i na rubu je opštine Bosanski Petrovac, smješteno je oko 800 migranata koji su sklonjeni sa bihaćkih ulica i iz tamošnjih prihvatnih centara. Kamp, kako tvrde mještani, nije ni adekvatno obezbijeđen, tako da migranti svakog dana bježe u pokušaju da se domognu tla EU.

Osim mještana sela Vrtoče koje se nalazi nadomak kampa u Lipi, mirno ne spavaju ni povratnici u Koluniću. Grupe migranata već danima prolaze kroz to selo, a mještani ističu da, iako nije bilo incidenata, strahuju za svoju bezbjednost i imovinu.

- Nekoliko desetina migranata smo vidjeli u protekla dva dana kako prolaze kroz selo. Kreću se u grupama prema šumi. Nekoliko njih je viđeno i u porti hrama. Nije nam svejedno. O svemu smo obavijestili policijsku stanicu, gdje nam je rečeno da već imaju prijavu i da prate situaciju - kazala je mještanka Zorica L.

Da više ne znaju šta da rade i kako da se zaštite od najezde migranata, za “Glas” potvrđuje i načelnik Bosanskog Petrovca Dejan Prošić. Zabrinuti su, ali im je jasno da od sastanaka nema vajde jer se ne ispunjava ni ono što bude dogovoreno.

- Ništa se sistemski ne preduzima. Vidi se da oni koji bi trebalo da upravljaju problemom nemaju rješenje. Građani su zabrinuti, sve više. Pokušavamo da sa pripadnicima civilne zaštite unesemo malo hrabrosti ljudima, imamo i neke patrole kako bismo im pokazali da nisu sami. Međutim, migranata ima svuda, slobodno se kreću, provaljuju u objekte, zadržavaju se po nekoliko časova ili prenoće. Još se nadam da se neće desiti da budu ugroženi životi građana - rekao je Prošić.

Dodatni problem su, kaže, različiti pogledi na situaciju, posebno u vezi sa djelovanjem policije, a koji su se mogli vidjeti i na posljednjoj sjednici lokalnog parlamenta koja je prekinuta jer nije bilo dogovora o dnevnom redu.

- Bošnjačke političke partije smatraju da policija dobro odrađuje posao, da bezbjednosna situacija nije narušena, dok srpski predstavnici kažu da je bezbjednost narušena - zaključio je Prošić.

Na alarmantnost situacije upozoravaju i iz Udruženja “Povratnici” iz Bosanskog Petrovca koje je nedavno pokrenulo i peticiju u kojoj traže da budu zaštićeni stanovnici u cijelom kantonu. 

- Migranata je sve više. Postoji i snimak iz grada gdje se vidi njih oko 70, 80 u koloni, dok broj migranata po selima ne može da odredi niko živ - naveo je predsjednik tog udruženja Nemanja Davidović.

Policija USK-a je u aprilu započela akciju izmještanja migranata u kamp Lipa, a Srbi su od početka protiv toga.

Peticija

Potpisivanje peticije putem koje su njeni kreatori zatražili podršku u nastojanju da se zabrani ulazak migrantima u kanton, da kamp u Lipi bude ograđen, da se angažuju Oružane snage na čuvanju kampa, zvanično je završeno.

- U toku je analiza peticije. Iduće sedmice organizovaćemo skup podrške, na koji ćemo pozvati i aktere iz javnog i političkog života, i izaći ćemo sa mjerama i zahtjevima s ciljem očuvanja bezbjednosti života građana BiH - rekao je za “Glas Srpske” Nemanja Davidović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana