Manje novca od PDV-a blokira projekte

Marijana Miljić Bjelovuk
Manje novca od PDV-a blokira projekte

BANjALUKA - Pad priliva novca od poreza na dodatu vrijednost (PDV) u kasu “Puteva RS” u iznosu od milion maraka uticaće na poslovanje tog javnog preduzeća, a oni projekti koji nisu prioritetni i hitni biće stavljeni sa strane.

Rekao je to “Glasu Srpske” vršilac dužnosti direktora “Puteva RS” Milan Dakić i dodao da je pri kraju izrada plana poslovanja za ovu godinu, koji će Vlada RS razmatrati idući mjesec.

- Probaćemo da u taj plan ukalkulišemo ono što moramo da sačuvamo po određenim stavkama. Ne znamo šta će biti u mjesecima koji su pred nama. Moramo dobro razmisliti i planirati, jer sama uplata prihoda od PDV-a na nivou Republike je manja - rekao je Dakić.

Naglasio je da će nastojati da zbog novonastale situacije ne trpe bitni projekti, koji se odnose na sanaciju klizišta i određenih putnih pravaca.

- Određeni dio, koji je do sada išao u neke sektore i gdje budemo mogli da uštedimo to ćemo i uraditi. Neizbježno je da ćemo pojedine stavke korigovati i štedjeti kako po pitanju sponzorstva tako i nekih projekata koji trenutno nisu hitno potrebni - naveo je Dakić.

On je podvukao da su u prva dva mjeseca ove godine zahvaljujući raznim rješenjima koje su pronašli unutar samog preduzeća izbjegnuti problemi, odnosno svi ugovori prema firmama sa kojima imaju ugovore su ispoštovani, ali i obaveze prema zaposlenima.

- Uklopićemo se nekako, ali neizvjesno je šta nam slijedi - poručio je Dakić.

Pored kase “Puteva RS” poljuljani su i budžeti lokalnih zajednica, koji su za dva mjeseca ove godine dobili šest miliona maraka manje novca od PDV-a.

Ministarka finansija RS Zora Vidović rekla je da je od početka 2023. godine evidentan pad priliva sredstava od indirektnih poreza u budžet RS, za jedinice lokalne samouprave, kao i za “Puteve”.

- Od indirektnih poreza u tom periodu prikupljeno je 20,9 miliona KM više u odnosu na prošlu godinu, ali je došlo do smanjenja sredstava koja su pristigla na račune u RS zbog dospjelih obaveza prema Svjetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondu, Evropskoj investicionoj banci, jer su te obaveze za dva mjeseca 2023. godine veće za 48 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine - rekla je Vidovićeva i dodala da se bolja situacija kada je riječ o prilivu novca od PDV-a očekuje ovog mjeseca.

Plus

Milan Dakić je rekao da je ovo javno preduzeće prošlu godinu završilo u plusu, ali nije naveo kolika je ta dobit. Naglasio je da će izvještaj o radu za 2022. godinu razmatrati iduće sedmice sa članovima Nadzornog odbora “Puteva RS”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana