Maksim Sologubov, komandant ruskog epidemiološkog odreda za “Glas Srpske”: Gdje mi prođemo, infekcija više ne zalazi

Darko Momić
Maksim Sologubov, komandant ruskog epidemiološkog odreda za “Glas Srpske”: Gdje mi prođemo, infekcija više ne zalazi

BANjALUKA - Pripadnici vojnog epidemiološkog odreda ruske vojske u kojem su i dva petočlana tima ljekara već peti dan u Srpskoj vrše dezinfekciju zdravstvenih ustanova i objekata u kojima se nalaze zaraženi virusom korona i nesebično pomažu u suzbijanju pandemije izazvane ovim virusom.

Komandant ove vojne jedinice pukovnik Maksim Sologubov kaže ekskluzivno za “Glas Srpske” da su u Banjaluku došli na poziv najviših zvaničnika Republike Srpske i da će ostati koliko god bude potrebno. On objašnjava da je riječ o vojnom odredu specijalizovanom za dezinfekciju virusnih žarišta, ističući da nakon što oni izvrše dezinfekciju nekog objekta više ne postoji mogućnosti da u njemu dođe do ponovne infekcije.

- Objekte prvo posjećuju naši ljekarski timovi, u kojima su epidemiolozi i infektolozi i nakon što oni snime stanje, nastupaju vojnici koji vrše dezinfekciju. Pored dezinfekcije naši ljekari daju savjete i prenose svoja iskustva o tome kako se organizuje doček pacijenata i njihov pregled, kako da se vrši prenošenje nalaza i uzoraka da se infekcija ne bi proširila, a pogotovo kako da se onemogući da virus prodre u bolnici i pogodi medicinsko osoblje - kaže pukovnik Sologubov, dodajući da su i ljekari oficiri ruske vojske.

U proteklim danima ruski epidemiološki odred završio je posao na Univerzitetskom kliničkom centru i Domu zdravlja Banjaluka, a danas je u planu dezinfekcija Studentskog doma i bivše Klinike za pulmologiju, čime će završiti posao u Banjaluci.

Pukovnik Sologubov dodaje da je njihov plan da već sutra ujutro idu u Gradišku, a popodne i u Prijedor, dok je u srijedu u planu dezinfekcija zdravstvenih ustanova u Doboju.

- Poslije toga idemo u Bijeljinu, gdje ćemo biti smješteni, a odatle ćemo ići i obavljati dezinfekciju u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Foči i Trebinju - kaže pukovnik, dodajući da se sve radi u koordinaciji sa Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS.

On dodaje da od svojih nadređenih nisu dobili precizan rok do kojeg moraju da završe posao i vrate se u Rusiju, ističući da je naredba da pomognu Republici Srpskoj u borbi protiv virusa korona.

- Ostaćemo dok ne završimo posao, ali gotovo sigurno je da ćemo Vaskrs proslaviti u Republici Srpskoj sa bratskim srpskim narodom - kaže Sologubov.

Direktor UKC-a RS Vlado Đajić rekao je da su Rusi donijeli visokoprofesionalnu opremu, ističući da je njihov rad za radnike UKC-a ujedno bio i prilika za edukaciju o tome kako se obavlja dezinfekcija. On je rekao da su Rusi odali priznanja i čestitke zaposlenim na UKC-u za njihovu organizaciju i dosadašnji rad, za trijažu pacijenata, za puteve zdravih i bolesnih lica i puteve kretanja zdravstvenih radnika na mjesta gdje se vrši oblačenje i skidanje zaštitne opreme.

- Želim da im zahvalim što su u ovo vrijeme, kada je virus korona prisutan i u Rusiji, otišli iz svoje zemlje i od svojih domova i došli da nama pomognu - rekao je Đajić.

Pomoć i FBiH

Prvi kontingent medicinske opreme i pomoći Rusije za borbu protiv virusa korona stigao je u četvrtak na Aerodrom Banjaluka.

Predsjednica Srpske Željka Cvijanović rekla je da je pomoć došla samo nekoliko dana nakon što se srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik preko šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova obratio za pomoć predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana