Lion nova nada za jedan prelaz u Gradišci

Marijana Miljić Bjelovuk
Lion nova nada za jedan prelaz u Gradišci

BANjALUKA - Na sastanku ministara zemalja u slivu rijeke Save, koji bi trebalo da bude održan krajem mjeseca u francuskom gradu Lionu, predstavnici BiH nastojaće da sa nadležnima iz Hrvatske potpišu dokument koji bi definisao da u Gradišci, kod mosta preko Save, bude jedan integrisani granični prelaz.

Ova tema, odnosno potpisivanje izjave u vezi sa jednim prelazom kod mosta preko Save, a koji spaja BiH i Hrvatsku, trebalo je da bude i na dnevnom redu ministarskog sastanka koji je održan početkom juna u Tirani.

- Međutim, na tom sastanku nije se pojavio ministar mora, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske Oleg Batković, koji je bio ključan u vezi sa potpisivanjem tog dokumenta. To su stvari između BiH i Hrvatske, tako da na tu temu tada nismo ništa mogli da uradimo - rekao je "Glasu Srpske" ministar komunikacija i transporta BiH Vojin Mitrović.

Naglasio je da je od 28. do 30. juna u Lionu zakazan ministarski sastanak zemalja u slivu rijeke Dunav.

- Zbog toga smo pokrenuli inicijativu da tada u Francuskoj jedna od tema bude i granični prelaz u Gradišci. Pokušaćemo da u bilateralnim susretima riješimo ovo pitanje, odnosno da potpišemo tu zajedničku izjavu koja bi bila prvi dokument između dvije zemlje, a u vezi sa inicijativom koja se odnosi na to da u Gradišci bude jedan integrisani granični prelaz - naveo je Mitrović, dodajući da je inicijativa za izgradnju integrisanog graničnog prelaza pokrenuta još lani na ministarskom sastanku Transportne zajednice u Ljubljani.

On je naglasio da bi to bila najbolja opcija i najbrže rješenje.

- Ako budemo čekali da susjedna strana izgradi taj objekat i na svojoj strani, saobraćaj ni za još četiri godine neće krenuti tom novom trasom - dodao je Mitrović. Navodi i da dosadašnje izjave idu u tom smjeru da su sve strane spremne da daju podršku da kod novog mosta bude jedan granični prelaz i to na strani BiH, gdje je infrastruktura već podignuta.

Iz Ministarstva mora, saobraćaja i infrastrukture Hrvatske nismo dobili odgovore na pitanje da li su saglasni sa prijedlozima iz BiH ili su, pak, za neku drugu opciju. 

Priča o gradnji mosta kod Gradiške počela je još 2004. godine, ali je tek nakon višegodišnjih blokada realizacija ove investicije krenula 2019. godine. Gradnja je završena krajem maja, a dodatna dokumentacija za puštanje u promet biće završena do kraja jula. Ipak, vozila će preko novog mosta tek za oko dvije godine ili nešto manje, koliko je predviđeno za završetak vezne saobraćajnice iz Hrvatske.

Procijenjena vrijednost gradnje mosta na rijeci Savi iznosi 19,54 miliona evra. Za ovaj projekat odobren je i grant Evropske komisije putem Investicionog okvira za zapadni Balkan u iznosu od 6,8 miliona evra.

Završetak radova

Vršilac dužnosti direktora "Autoputeva Republike Srpske" Slobodan Stanarević izjavio je da će sljedeće sedmice biti ozvaničen završetak radova na mostu preko Save kod Gradiške.

On je naglasio da je na hrvatskoj strani počela izgradnja brzog puta do petlje u Okučanima, koji treba da bude završen u naredne dvije godine.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana