Latinović: Pobjede u oslobodilačkim ratovima značajne za izgradnju budućnosti Srpske

Srna
Latinović: Pobjede u oslobodilačkim ratovima značajne za izgradnju budućnosti Srpske

BANjALUKA- Svijest o pobjedama u oslobodilačkim ratovima koje je srpski narod vodio u 20. vijeku od izuzetnog su značaja za izgradnju budućnosti Republike Srpske, izjavio je Srni profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Banjaluci Goran Latinović.

Latinović je rekao, povodom Dana pobjede nad fašizmom - 9. maja, da je Drugi svjetski rat bio stradalničko i herojsko doba srpske istorije.

“Pobjede izvojevane 1945. i 1995. godine moraju i ubuduće imati zasluženo mjesto u kulturi pamćenja u Republici Srpskoj”, smatra Latinović.

On je istakao da se Srpska mora oduprijeti svim pokušajima ideološki motivisane revizije istorije u ratu koja se vodi u savremenom svijetu.

Prema njegovim riječima, genocid nad Srbima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj jedan je od ključnih događaja cjelokupne istorije srpskog naroda, čije su žrtve ugrađene u temelje Republike Srpske.

“Srpski narod pamti Prebilovce, Garavice, Šušnjar, Drakulić, Motike, Šargovac, Stari Brod, Jasenovac i slavi velike pobjede u bitkama na Neretvi i Sutjesci, kao i Kozarsku epopeju”, poručio je Latinović.

On je podsjetio da je dolaskom Adolfa Hitlera i nacista na vlast u Njemačkoj 1933. godine započelo rušenje evropskog i svjetskog poretka uspostavljenog nakon Velikog rata /1914-1918/.

Ta agresivna politika dovela je, kako kaže, 1939. godine do novog oružanog sukoba u Evropi i eskaliranja rata napadom Njemačke i njenih saveznica na Sovjetski Savez 1941. godine, čime je otvoren Istočni front - najveće i najznačajnije bojište Drugog svjetskog rata.

Na Istočnom frontu vođene su bitke kolosalnih razmjera i poraženo je najveće zlo u dotadašnjoj ljudskoj istoriji. “Istorijska je zasluga ruskog naroda što je svojom hrabrošću i istrajnošću donio slobodu porobljenoj Evropi i zaustavio njeno dalje stradanje.

Zbog toga je 9. maj 1945. godine jedan od najvažnijih datuma u istoriji čovječanstva”, rekao je Latinović.

On je naglasio da su svoj doprinos pobjedi nad fašizmom dali i drugi narodi na drugim svjetskim frontovima, dok je posebno značajna i uloga srpskog naroda, koji je imao dva antifašistička pokreta - partizanski i četnički.

Latinović je rekao da su se ova dva pokreta ideološki i strateški razlikovala, premda su oba imala izrazito srpsku većinu u svojim redovima.

“Pobjeda Narodnooslobodilačkog pokreta i njegove Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije svrstala je srpski narod među pobjedničke narode u Evropi. Treba uvijek imati u vidu da su Srbi činili oko 65 odsto ukupnih partizanskih gubitaka u Jugoslaviji i oko 78 odsto partizanskih gubitaka sa teritorije BiH, iako su činili 44 odsto njenog predratnog stanovništva”, pojasnio je Latinović.

On je dodao da je muslimansko stanovništvo činilo oko 31 odsto ukupnog stanovništva BiH, a učestvovalo je u partizanskim gubicima sa 16 odsto, dok je Hrvata sa ostalim rimokatolicima bilo oko 23 odsto u BiH, a činili su pet odsto partizanskih gubitaka.

Dan pobjede nad fašizmom obilježava se 9. maja na dan kada je nacistička Njemačka kapitulirala u Drugom svjetskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana