KOLUMNA: Ko i šta podriva u BiH?

Petar Ivancov
KOLUMNA: Ko i šta podriva u BiH?

Nisu mogli da ne padnu u oči naslovi u lokalnim novinama, štampani velikim crnim slovima i koji su na sav glas vikali: “Rusija podriva suverenitet BiH”, pozivajući na neki izvještaj odbora u Senatu SAD. Neću citirati taj mali pasus gdje se našla nula istinske informacije, ali dosta je prevara i praznih, bezrazložnih razmišljanja.

Na početku nisam htio reagovati. Pa malo li je ko tamo nešto novo rekao, očigledno ne ulazeći u suštinu tih poslova. Nije to prvi put niti zadnji da se ponovo crta antiruska slika samo zbog rusofobije bez ikakvih obrazloženja. Ali kako je Albert Ajnštajn rekao - nećemo riješiti problem ako razmišljamo na isti način kao oni koji su ga stvorili. Zbog toga sam odlučio da bi ovog puta dobro bilo dati neka razjašnjenja.

U čemu je suština novih pretenzija prema nama? Podrivamo suverenitet BiH? Dozvolite da prepoznamo na koji način. Gdje su činjenice? Bar neke u koje ne bi bilo toliko sramotno imati vjeru? Ili je to samo nečiji lični stav? Još jednog dobro plaćenog “eksperta”? Još jednog inostranog organa čiji veći broj članova neće moći da na mapi nađe BiH i, kao što smo se više puta ranije imali priliku uvjeriti, nisu u toku dešavanja ovdje? Možete mene citirati: Rusija podržava suverenitet (da napišem velikim slovima kako bi bilo jasnije PODRŽAVA), teritorijalni integritet i nezavisnost BiH, jednakopravnost njena tri konstitutivna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlašćenjima. Šta ovdje nije jasno?

Mi sarađujemo sa BiH i na centralnom nivou i sa entitetima i sa kantonima i opštinama. Radimo sa sve tri naroda i predstavnicima “ostalih”. Mi sarađujemo sa predstavnicama svih vjera. U čemu je onda problem?

Da li u tome da se naši, dejtonski pristupi ne poklapaju sa zadacima, postavljenim iz inostranstva s ciljem revizije osnovnih principa izgradnje BiH? Zapišite: Rusija je protiv takve revizije, u kršenju statusa i prava konstitutivnih naroda i entiteta vidimo ozbiljnu prijetnju budućnosti multinacionalne BiH. Gdje je tu “rušenje suvereniteta”?

Ili je možda u tome da mi dobro sarađujemo sa Republikom Srpskom i njenim rukovodstvom? Ne krijemo to. Naši posebni prijateljski odnosi sa RS jesu činjenica. Ne samo da ne krijemo već ih i visoko cijenimo i razvijamo na svaki način. I to se radi bez narušavanja interesa bilo koga. Spekulacije o “podrivanju suvereniteta” BiH, blago rečeno, nemaju ništa sa realnošću. Govoreći otvorenije, one su varljive, očigledno namijenjene uvođenju šire javnosti u zabludu, stvaranju atmosfere napetosti s ciljem rješavanja nekih vlastitih zadataka.

Šta je još bilo? Protivimo se integraciji u NATO? Jeste, mi smo protiv širenja NATO-a, koji jeste agresivni vojno-politički blok, i koji stvara podjele u Evropi i podriva opšteevropsku stabilnost i bezbjednost. NATO je iz čisto političkih egoističkih interesa, na vlastitu inicijativu, kršeći međunarodno pravo, bombardovao gradove i mostove, civilnu infrastrukturu, prouzrokovao patnju nevinih civila, ne oklijevajući je koristio osiromašeni uranijum, kontaminirao ogromna područja ovdje na Balkanu, čije će se posljedice osjećati na zdravlje svih vas i nas još stoljećima.

Dakle mi u Rusiji protivimo se širenju NATO-a. Imamo pravo i obavezu imati stav o tom pitanju. A što se tiče integracionih težnji BiH - ovo je vaša unutrašnja stvar. Čitajte kao što je napisano: vaša unutrašnja stvar. BiH kao suverena država ima pravo da se (ne) približi nekome. Ova teza je očigledna. Ja radim ovdje više godina i vidim da u bh. društvu ne postoji konsenzus o integraciji u NATO. I to je očigledno. Pokušaji da se “progura” integracija BiH u NATO podrivaju temelje funkcionisanja BiH kao države tri ravnopravna naroda i dva entiteta sa širokim ustavnim ovlašćenjima, dovode u pitanje bezbjednost i stabilnost. Rusija kao jedna od zemalja garanata mirovnog sporazuma ima pravo i obavezu da na to ukaže i da radi u korist bezuslovnog pridržavanja dejtonskih principa.

 PIŠE: Petar Ivancov, ambasador Rusije u BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana