Kako je kreiran nebeski spektakl iznad Banjaluke: Dronovi izdržali i veliki minus

Marijana Miljić Bjelovuk
Kako je kreiran nebeski spektakl iznad Banjaluke: Dronovi izdržali i veliki minus

BANjALUKA - Nebo iznad Banjaluke za Dan Republike, 9. januar, bilo je pozornica za dron spektakl koji je prvi put izveden na ovim prostorima. Najveći izazov za taj performans, koji je oduševio sve prisutne, bio je osposobiti male letjelice, tačnije njihove baterije da mogu da lete po hladnom vremenu, jer se to veče temperatura spustila i ispod nule.

Naime, oko 200 dronova 9. januara uveče, odnosno na proslavu 32. rođendana Republike Srpske, po prvi put ispisalo je na nebu iznad Banjaluke simbole slobode i natpise u čast Republike.

Male letjelice prikazale su granice Republike Srpske, goluba mira, most u Višegradu koji povezuje srpski narod sa obje strane Drine, trebinjsku Gračanicu, spomenik herojima bitke na Sutjesci, Palatu Republike, Banski dvor, zastavu Republike Srpske...

Osim ovih oblika dronovi su na nebu ispisali i natpise “Republika Srpska”, “Simbol slobode”, “Slavimo slobodu”, “Slavimo mir”, “Slavimo 9. januar”. Dronovi, koji su bili opremljeni LED svjetlima, usklađivali su se u preciznoj koreografiji kako bi stvorili veličanstvene prikaze simbola slobode.

- Prema našim saznanjima ovo je bio prvi i jedini spektakl te vrste u BiH. Uvijek nam je drago kada imamo priliku da pomjeramo granice viđenog i donosimo nešto novo u Banjaluku. Preduzeli smo sve bezbjednosne i operativne aktivnosti kako bi sve prošlo u najboljem redu i drago nam je da se građanima izuzetno dopalo - rekao je generalni menadžer marketinške agencije “Mania” Danijel Tepšić.

On je, između ostalog, otkrio i kako se upravljalo malim letjelicama koje su na nebu ispisivale simbole Srpske. 

- Sami dronovi su bili povezani na satelit, a putem posebnih programa pokretan je njihov performans koji smo ranije definisali i kreirali simbole koji na najbolji način upotpunjuju umjetnički program, ali i oslikavaju vrijednosti koje predstavljaju Republiku Srpsku i sve njene građane - kazao je Tepšić.

Između ostalog, izazov za dron spektakl, naglašava Tepšić, je bio kako osposobiti dronove, tačnije njihove baterije da mogu da lete po hladnom vremenu to veče.

- Uz dobru pripremu i saradnju sve je realizovano po planu. Sam performans se izvodio na vidljivom, ali udaljenom mjestu gdje se ispod dronova nisu smjeli nalaziti građani - kazao je Tepšić iz agencije “Mania”, koja je bila nosilac ovog posla.

Naglašava i da su slike dron spektakla u Banjaluci sa proslave Dana Republike Srpske putem medija obišle čitav region, ali i šire i da su ove godine dale dodatni pečat obilježavanju Dana Republike.

Nebeski spektakl iznad Banjaluke nije bio samo “svjetlosni šou” nego i snažna poruka ljubavi, slobode i zajedništva koja će ostati urezana u sjećanja svih prisutnih ovogodišnjoj proslavi 9. januara, Dana Republike Srpske.

Proslava

Proslava 32 rođendana Republike Srpske ove godine okupila je rekordan broj učesnika. Samo u svečanom defileu bilo je oko 3.400 učesnika, a taj događaj na Trgu Krajine ispratile su na hiljade građana Banjaluke i ostalih opština širom Srpske. Pored toga, održana je i svečana akademija, dodijeljena priznanja najzaslužnijim, upriličen svečani prijem, ali i održan nastup Danice Crnogorčević i Baje Malog Knindže.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana