Jevto Janković, banjalučki advokat: Incko tražio da zaustavim Handkea na putu za Beograd

Darko Momić
Jevto Janković, banjalučki advokat: Incko tražio da zaustavim Handkea na putu za Beograd

BANjALUKA - Poznati banjalučki advokat i bivši predsjednik Udruženja srpsko-grčkog prijateljstva Jevto Janković tri puta je u gradu na Vrbasu ugostio ovogodišnjeg dobitnika Nobelove nagrade za književnost Petera Handkea. Janković se prisjeća da je prvi puta bio domaćin austrijskom nobelovcu u ljeto 1995. godine kada je Handke u Banjaluku došao sa grupom francuskih pisaca jer je u tom periodu živio u Versaju.

- Poslije Arčibalda Rajsa na zapadu nije postojao veći prijatelj srpskog naroda od Petera Handkea - kategorično kaže Janković koji je ponosan što je tri puta ugostio nobelovca.

On kaže da je prvi puta bio domaćin Handkeu na molbu tadašnjeg šefa Predstavništva RS u Parizu Miodraga Jankovića, dodajući da se Handke tada zadržao svega nekoliko dana i da jednostavno nije želio da sa sastane ni sa jednim političarem. Dodaje da ni tokom druge posjete Banjaluci u jesen 1996. Handke nije želio da razgovara ni sa jednim političarem, ali ističe da ga je “nekako nagovorio da se sastane sa tadašnjim gradonačelnikom Predragom Radićem”.

Janković otkriva da je visoki predstavnik u BiH Valentin Incko koji je tada bio ambasador Austrije u BiH tražio od njega da osujeti Handkea u namjeri da ode u Beograd.

- Doslovno mi je rekao “vama će pomoći austrijska država, ali Handke mora da ne ode kod Slobodana Miloševića”. Rekao sam mu da ću vidjeti da li Peter želi da se sastane sa njim, a kada sam to pitao Petera, on mi je odgovorio “to je špijun, ne želim s njim da razgovaram” - prisjeća se Janković.

On ističe da je Handke po svaku cijenu želio da ide u Beograd, gdje se tada odlazilo isključivo koridorom.

- Čak me je pitao koliko mu treba da pješke ode u Beograd - dodaje Janković.

On dodaje da su tada u kombiju kojim je grupa Grka išla za Beograd izbacili zadnja sjedišta i napravili drvene klupe kako bi više ljudi moglo stati.

- Handke je na drvenim daskama otišao za Beograd. Šofer mi je rekao da su putovali 14 časova, a kasnije sam čuo da se sastao sa Slobodanom Miloševićem - kaže Janković.

On se prisjeća i da je Handkeu treći puta bio domaćin tokom 2002. ili 2003. godine, dodajući da je on tada već bio pod sankcijama OHR-a, jer ga je 2002. godine tadašnji visoki predstavnik Volfgang Petrič smijenio sa funkcije istražnog sudije banjalučkog Osnovnog suda.

- Rekao sam mu “Petere, mene je smijenio tvoj zemljak”, a on mi je odgovorio “vi Srbi samo morate izdržati. Vi ste u pravu” - prisjeća se Janković.

On dodaje da je ponosan što je tri puta bio domaćin ovom nobelovcu, ističući da Republika Srpska, a posebno grad Banjaluka treba da mu se oduži i da bar jednom trgu da njegovo ime.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana