Jerinić o „slučaju Halijard“: Ne mogu da ospore istinu

Žarko Marković
Jerinić o „slučaju Halijard“: Ne mogu da ospore istinu

DOBOJ - Ne može jedna Benjamina Karić ili bilo ko u Sarajevu kome se ne sviđaju istorijske činjenica da ospori istinu i podatak da su Srbi bili borci protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu, kaže za „Glas Srpske“ gradonačelnik Doboja Boris Jerinić.

- To što se njima ne sviđa, njihov je problem, ali o tome ne pričaju samo Srbi, nego i Amerikanci.  Nekada je bilo zabranjeno da govorimo istinu i svako povezivanje sa četničkim ravnogorskim pokretom bilo je zabranjeno u vremenu komunizma - rekao je Jerinić komantarišući buru zbog filma „Heroji Halijarda“.

Prikazivanje trejlera za film “Heroji Halijarda” srpskog režisera Radoša Bajića na Sarajevo film festivalu u utorak naveče bilo je okidač za novi talas histerije u glavnom gradu BiH koja odiše kako antisrpskim notama, tako i novim dokazima o stalnoj potrebi tamošnje političke elite da se bavi revizijom istorije i prošlost tumači na iskrivljen način. “Operacija Halijard” naziv je poduhvata koji su pred kraj Drugog svjetskog rata organizovali pripadnici Jugoslovenske vojske u otadžbini čiji je komandant bio Draža Mihailović. Tokom 1944. godine sa područja Srbije i BiH je, zahvaljujući “Dražinim četnicima” spaseno nekoliko stotina uglavnom američkih pilota čije su letjelice oborene u ratnim dejstvima. 

Dio operacije “Halijard” izveden je i na planini Ozren, u mjestu Boljanić, gdje se već godinama obilježava godišnjica ovog događaja.

Kako kaže Jerinić, sve o operaciji “Halijard” najbolje znaju svjedoci i ljudi koji njeguju tradiciju, u prvom redu američki piloti, koji i u Pranjanima u Srbiji, i u Boljaniću, govore o istorijskim činjenicama.

- Cvijetin Todić bio je komandant četničkog pokreta, a mještani srpskih sela u NDH spasavali su te ljude. To su istorijske činjenice. O ulozi stanovnika Boljanića u tom poduhvatu na Ozrenu i danas govore brojni svjedoci - rekao je Jerinić.

Kontrast studio”: Film „Heroji Halijarda“

prikazao činjenice,

halabuka se digla zbog politike

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić naglašava da je Dragoljub Draža Mihailović  zbog spasavanja američkih pilota posthumno 1948. godine od tadašnjeg predsjednika SAD Harija Trumana odlikovan američkom Legijom zasluga, pa zaista čudi „zaprepaštenost“ federalnih medija zbog „propusta“ organizatora Sarajevo film festivala, koji je promovisao film, reditelja Radoša Bajića.

Radoš Bajić: Imali smo poziv i za zvanični

program SSF-a, znalo se o čemu film govori

- Pogledah u svoju kućnu biblioteku i pronađoh knjigu američkog autora koja govori o operaciji “Halijard” koja je bila najveća akcija spasavanja savezničkih pilota u Drugom svjetskom ratu, njih 500. Vratim misli u istorijske podatke, pa dodatno provjerim još jednu istorijsku činjenicu. Radoš Bajić snimio je film o istorijskoj činjenici. Vrhunski film. Film o istini. I oni zaprepašćeni “propustom”?! - naveo je Ćosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana