Jelka Milićević, ministarka finansija FBiH, za “Glas Srpske”: Vrijeme za novu raspodjelu prihoda

Željka Domazet
Jelka Milićević, ministarka finansija FBiH, za “Glas Srpske”: Vrijeme za novu raspodjelu prihoda

SARAJEVO - Vlade Federacije BiH i Republike Srpske treba da nastave dobru saradnju koju imaju, a došlo je vrijeme i za konačno utvrđivanje koeficijenata za raspodjelu prihoda od indirektnih poreza, istakla je za “Glas Srpske” potpredsjednica Vlade FBiH i ministarka finansija Jelka Milićević.

Ministri finansija u RS i FBiH se, kako je ocijenila, dobro razumiju.

 - Zaista smo pokušavali harmonizovati zakonska rješenja i došli smo do zaključka da smo mala, otvorena ekonomija, da smo upućeni na saradnju i ponosni na veliki broj zakona koje smo harmonizovali. Čini mi se da je ono što da se pokazalo dobro u jednom entitetu prihvaćeno u drugom i da nisu pravljene pogreške. Najnovije opredjeljenje ministarstava u prvom redu i ministarki finansija u Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje BiH je da se konačno poravnamo i utvrdimo automatske koeficijente raspodjele prihoda od indirektnih poreza - istakla je Milićevićeva.

Komentarišući najavu predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Zorana Tegeltije da će, kada bude formiran novi saziv Savjeta ministara, redovno održavati sjednice Savjeta sa vladama Srpske i FBiH, Milićevićeva je istakla da su vlade FBiH i Srpske imale dvije zajedničke sjednice.

- Povezivala nas je Reformska agenda i Akcioni program za sprovođenje. Možda je vrijeme da se konačno taj sistem koordinacije intenzivira u ovom periodu, tako da je inicijativa iz Savjeta ministara dobrodošla i mi ćemo je podržati - naglasila je ona.

Govoreći o aktuelnom odnosu i razgovorima između HDZ-a BiH i SDA koja traži da istovremeno budu formirani Savjet ministara i federalna vlast, Milićevićeva je ocijenila da je previše vremena izgubljeno na uslovljavanja.

- To su političke začkoljice u startu. Što se tiče HDZ-a BiH, odnosno Hrvatskog narodnog sabora, jasne su postavke o tim pitanjima. Bila sam na manjem broju sastanaka i uvijek je, i prije izbora i poslije izbora, postavljano pitanje Izbornog zakona BiH, odnosno implementacije presude Ustavnog suda BiH u vezi sa parlamentarnim Domom naroda. To bi olakšalo i relaksiralo odnose za političke partnere, a bilo bi lakše i izvršnoj i zakonodavnoj vlasti na svim nivoima. Trebalo bi da se u tom pogledu napravi iskorak i to pitanje riješi, a sve ostalo je nešto što je slijed tog rješenja - kazala je Milićevićeva.

Na pitanje šta očekuje u narednom mandatu, odnosno hoće li i on biti potrošen na politička prepucavanja, ona ističe da se mora raditi.

- Često nam kažu za Reformsku agendu da je bilo puno priče, a malo rezultata. Međutim, i u Srpskoj i u FBiH brojke su neminovne. Program ekonomsko-socijalnih reformi vlade RS i FBiH su usvojile istog dana. Ponovo će nas to sve skupa povezati i to će biti samo nastavak dobre saradnje i rezultata. BiH ima potencijala, a prednosti mora iskoristiti i tu se kriju rezultati - kazala je Milićevićeva.

Funkcija

Jelka Milićević ističe da će odluku o tome da li će ostati u fotelji ministarke finansija i potpredsjednice Vlade FBiH donijeti politički organi.

- Trenutno sam i ministarka finansija i poslanik u Parlamentu FBiH. Pokušavam da i jednu i drugu funkciju obavljam najbolje što znam i mogu. Mislim da bi bilo vrijeme da se opredijeli gdje ću biti, da ne rasipamo energiju - navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana