Izvisili radnici u manjim opštinama

 Marijana Miljić Bjelovuk
Izvisili radnici u manjim opštinama

BANjALUKA - Plate u ovoj godini rasle su zaposlenima u javnom sektoru na republičkom nivou, ali i u većim lokalnim zajednicama, dok promjena na platnim listama jedino nije bilo radnicima u pojedinim opštinama koje spadaju u kategoriju nerazvijenih.

Od početka 2023. godine najavljen je i dodatni rast plata od pet odsto zaposlenima u republičkim institucijama čija je plata ispod prosječne. Međutim, iako u pojedinim manjim lokalnim zajednicama ove godine nije povećana plata, to nije planirano ni za iduću godinu.

Sindikat uprave RS je polovinom godine pokrenuo inicijativu da bude povećana plata radnicima i u jedinicama lokalne samouprave.

- Plata je porasla radnicima u republičkim institucijama, ali i većim opštinama i gradovima. Oni su to korigovali kroz povećanje cijene rada i povećali su plate. Za sada nisu jedino povećane plate u pojedinim nerazvijenim i izrazito nerazvijenim opštinama jer one nemaju dovoljno velik prihod od PDV-a - rekao je “Glasu Srpske” predsjednik Sindikata uprave Božo Marić.

Naglasio je da će, čim bude formirana nova vlada, od premijera Radovana Viškovića tražiti da mijenjaju kolektivni ugovor i da bude povećana cijena rada.

- To ću zahtijevati iz prostog razloga jer pojedini u jedinicama lokalne samouprave neće da prate politiku koju sprovodi republička vlast, a trebalo bi, jer troškovi života ne rastu samo u Banjaluci, već i u ostalim opštinama i gradovima - zaključio je Marić.

U opštini Novi Grad, koja spada u kategoriju nerazvijenih, navode da bi bilo dobro povećati plate, ali da trenutno stanje prihoda i sama projekcija budžeta za iduću godinu ne uključuju nikakvo povećanja plata.

- Prihodi su ograničeni. Osim redovnih stavki u budžetu, za iduću godinu moramo obezbijediti novac i za socijalnu zaštitu, ali i za određeni dio investicionih ulaganja kako bismo obezbijedili kakav-takav razvoj. Ako u toku godine budu uvećani prihodi, rado ćemo povećati plate radnicima - rekao je “Glasu Srpske” načelnik Novog Grada Miroslav Drljača.

Ista situacija je i u opštini Kostajnica, koja je takođe svrstana u isti koš kada je riječ o kategorizaciji lokalnih zajednica. U ovoj lokalnoj zajednici navode da nije bilo povećanja plata, ali da su radnicima ove godine dali regres, koji nisu imali prethodnih godina.

- Ni u nacrtu budžeta za iduću godinu nije planirano nikakvo povećanje plata. Taj dokument još nije usvojen, pa ćemo vidjeti šta će biti - rekao je “Glasu” načelnik Kostajnice Nikola Janjetović.

Načelnik Višegrada Mladen Đurević je naveo da je bilo nekih usklađivanja u toku godine kada su u pitanju plate zaposlenih u lokalnoj administraciji, te dodao da će i ubuduće izlaziti u susret zaposlenima.

Raspodjela PDV-a

Predstavnici Saveza opština i gradova RS najavili su da će ponovo na dnevni red staviti pitanje raspodjele prihoda od PDV-a lokalnim zajednicama.

- Od novog rukovodstva Vlade Srpske tražićemo da sjednemo za sto i aktuelizujemo ponovo pitanje raspodjele prihoda od PDV-a. Tražićemo da manje opštine dobiju veći dio novca od PDV-a i time omoguće jaču finansijsku stabilnost - rekao je ranije “Glasu” predsjednik Saveza opština i gradova RS Ljubiša Ćosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana