Izbor fakulteta diktira tempo zaposlenja

Danijela Bajić
Izbor fakulteta diktira tempo zaposlenja

BANjALUKA - Maturanti imaju sve manje vremena da odaberu fakultet, jer upis na studije u Srpskoj počinje za manje od mjesec dana, a visok kvalitet nastave na javnim univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu, prema riječima rektora, samo je jedan od razloga zbog čega bi svršeni srednjoškolci svoje školovanje trebalo da nastave na jednom od programa ovih visokoškolskih ustanova.

Konkurs za upis u novu akademsku godinu na javnim univerzitetima u Banjaluci i Istočnom Sarajevu biće raspisan u 9. juna. Prema planu ovih ustanova, gdje mjesta ima za 4.720 brucoša, prijavljivanje kandidata počinje 21. juna i trajaće pet dana, dok bi u skladu sa epidemiološkom situacijom prijemni ispit trebalo da bude organizovan 28. juna.

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin poručio je budućim studentima da misle o svojoj budućnosti i izaberu neki od studijskih programa koji se izvode na ovoj visokoškolskoj ustanovi,  naglašavajući da su kvalitet nastave i uslovi studiranja na zavidnom nivou.

- U novoj akademskoj godini, prema odluci Vlade RS, mjesta će biti za oko 2.700 brucoša, od čega će njih 2.200 biti finansirano iz budžeta RS - kazao je Gajanin i dodao da će, ukoliko upisne kvote ne budu popunjene u prvom roku, biti organizovan i drugi, koji je planiran početkom septembra, a po potrebi i treći rok.

Prema njegovim riječima, kandidatima će u konkursu biti ponuđeno nekoliko novih programa, dok se uvođenje značajnijeg broj smjerova, između ostalog, sinologije na Filološkom fakultetu, može očekivati u akademskoj 2022/2023. godini.

- Očekujem da će ove godine interesovanje za studije na našim fakultetima biti veliko. Siguran sam da će na odluku kandidata da odaberu jedan od naših fakulteta uticati kvalitet nastave koji je na našem Univerzitetu apsolutno zadovoljavajući i da će im kompetencije koje ponesu završetkom studija omogućiti brzo zaposlenje - rekao je Gajanin za “Glas Srpske”.

Rektor Univerziteta u Istočnom Sarajevu Milan Kulić kaže da je Vlada za novu akademsku godinu odobrila upis 1.948 brucoša, od čega se školovanje 1.521 studenata finansirati iz budžeta Srpske.  

- Procenat upisa prošle godine kod nas je bio 60 odsto. Voljeli bismo kada bismo ove godine upisali više studenata, jer se maturanti iz ovog dijela Srpske u velikom broju odlučuju za nastavak školovanja na fakultetima u Beogradu i Novom Sadu. Ne prestajemo da tragamo za modelima koji bi zaustavili njihov odlazak - rekao je Kulić za “Glas”.

Dodao je da su resornom ministarstvu, između ostalog, poslali elaborat za više novih studijskih programa, čije uvođenje je najizvjesnije u narednoj akademskoj godini.

Na Visokoj medicinskoj školi u Prijedoru, prema podacima Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo RS, predviđen je upis za 295 studenata, dok je na Visokoj školi za turizam i hotelijerstvo u Trebinju planirano mjesta za 70 studenata.

- Za studente koji prvi put upisuju prvu godinu prvog i drugog ciklusa školovanje je besplatno. Za ostale, odnosno one koji su upisali prije 2020. godine, prije uvođenja besplatnog studiranja, na skoro svim programima prvog ciklusa studija školarine se kreću u rasponu od 440 do 660 KM, dok se za mali broj studijskih programa iz oblasti umjetnosti školarine kreću u rasponu od 1.000 do 1.500 KM - istakli su u ovom ministarstvu.

Dodali su da je školarine za drugi ciklus studija za najveći broj studijskih programa, za one koji su upisali prije 2020. godine, iznose 880 KM, dok za pojedine studijske programe iz oblasti umjetnosti iznose 1.500 KM za prvi ciklus i 3.000 KM za drugi.

- Za treći ciklus iznos školarine određuje visokoškolskih ustanove i on se ne finansira iz budžeta, ali se daju podsticaji studentima trećeg ciklusa iz budžetskih sredstava - kazali su u ministarstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana