Inspektori češljaju i mljekare

 Marijana Miljić Bjelovuk
Inspektori češljaju i mljekare

BANjALUKA - Kontrola poštovanja propisa pri formiranju cijena osnovnih životnih namirnica u Srpskoj, pored tržnih centara, proširena je i na mljekare u kojima su inspektori počeli da češljaju knjige kako bi utvrdili da li i kod njih ima određenih odstupanja pri krojenju cijena.

Glavni tržišni inspektor Radivoje Gavrić rekao je da su inspektori ušli u sve mljekare u Srpskoj polovinom prošle sedmice kako bi utvrdili šta se dešava kada je u pitanju formiranje njihovih cijena.

- Utvrdićemo šta se dešava u mljekarama, kakve su otkupne i veleprodajne cijene, odnosno na bazi čega su one formirane. Prekontrolisaćemo u njihovim knjigama sve stavke vezane za cijene, jer i oni moraju poštovati propise pri formiranju cijena, odnosno imaju određenu maržu koja je izražena u procentima - rekao je “Glasu Srpske” Gavrić.

Podvukao je da ima mnogo nelogičnosti u mljekarama, te da će na osnovu njihovih veleprodajnih cijena ustanoviti da li poštuju propise.

- Nelogično je i da otkupe litar mlijeka po 0,50 ili 0,60 maraka, a na kraju litar izađe 2,50 maraka. Vidjećemo kako to oni kalkulišu - rekao je Gavrić i podvukao da će prve rezultate tih kontrola imati ove sedmice.

U marketima u Srpskoj građani za litar mlijeka izdvajaju i do skoro tri marke, a česta je situacija i da je cijena mlijeka istog proizvođača različita u tržnim centrima. Inspektori objašnjavaju da su jedino logično objašnjenje te pojave različite nabavne cijene.

- Pojedini nabave danas, a neki za nekoliko dana. Cijena se stalno mijenja. Prilagođavaju se i cijenama goriva, pa povećaju za koji fening cijenu na rafu. To je jedna od osnovnih mogućnosti zašto po marketima imamo isti proizvod po različitim cijenama, kao što je u tom slučaju mlijeko - naglasio je Gavrić.

Dodao je da je Inspektorat RS po naredbi Vlade Srpske “podigao” sve gradske i opštinske tržišne inspektore koji su na terenu i kontrolišu cijene osnovnih životnih namirnica.

- Niko neće ostati pošteđen, sve ćemo kontrolisati - zaključio je Gavrić.

I zaštitnici prava potrošača već duže ukazuju da su cijene osnovnih životnih namirnica na koje je ograničena marža enormno visoke, te da je evidentno da trgovci ne poštuju propise.

- Svako se tu ugrađuje, kako mljekare, tako i trgovci. Ispaštaju jedino građani koji su primorani da svaki dan kupuju sve skuplje proizvode. Cijene mijenjaju na dnevnom nivou. Tome treba stati u kraj, a možemo samo kažnjavanjem svih koji krše propise - navode zaštitnici prava potrošača.

Izrečene kazne

U Inspektoratu RS naveli su da je na osnovu prekontrolisanih tržnih centara utvrđeno da većina njih krši propise pri formiranju cijena osnovnih životnih namirnica. Tako je samo u ovom mjesecu kontrolisan 21 tržni centar, a u 12 slučajeva su utvrđeni propusti. Zbog toga su im inspektori napisali 12 prekršajnih naloga u vrijednosti od 90.000 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana