Inicijativa o jedinstvenom evropskom broju 112 za hitne slučajeve ponovo u Predstavničkom domu: Prenos nadležnosti na mala vrata

Aleksandar Stojanović
Inicijativa o jedinstvenom evropskom broju 112 za hitne slučajeve ponovo u Predstavničkom domu: Prenos nadležnosti na mala vrata

SARAJEVO – Dio bošnjačkih političara ne odustaje od inicijative za uvođenje jedinstvenog evropskog broja za hitne situacije 112, koja će se naći na narednoj sjednici Predstavničkog doma BiH.

Predstavnici Srpske kažu da je ovakav prijedlog neprihvatljiv, jer on predstavlja pokušaj bošnjačkih političara da na mala vrata pokrenu pitanja novih prenosa nadležnosti.

BiH je jedina država u Evropi u kojoj još ne funkcioniše ovaj broj, koji podrazumijeva uvođenje jedinstvenog sistema u slučajevima hitne pomoći, policijskih ili drugih intervencija. Iako se inicijativa pravda evropskim putem i obavezama BiH i na prvi pogled bezazleno, stručnjaci i srpski predstavnici kažu da bi ona povukla mnoga pitanja u budućnosti i da je zbog uređenja BiH ona neprovodiva.

Savjet ministara je još 2017. godine usvojio Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunikacijama kojim je predviđeno uvođenje ovog jedinstvenog broja. Međutim prijedlog je zastao u parlamentarnoj proceduri, jer nije dobio podršku srpskih predstavnika u Domu naroda. 

Zamjenik predsjedavajućeg u Komisiji za spoljnotrgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije pri Domu naroda Dušanka Majkić kaže  za “Glas Srpske” da, bez obzira što se ovo pitanje ponovo reciklira, on ni sada neće dobiti podršku srpskih predstavnika.

- Umjesto da predlažu konkretne prijedloge kako bi se popravilo stanje u državi, pojedini političari recikliraju stare inicijative za koje znaju da neće proći. Pitanje zaštite i spasavanja je u nadležnosti entiteta i bez obzira što ovaj broj funkcioniše u Evropi, BiH ima svoje osobenosti zbog kojih nije izvodivo da se broj 112 uvede - ističe Majkićeva.

Na pitanje zbog čega BiH ne može postupiti kao druge evropske države, Majkićeva kaže da je neizvodivo da Ministarstvo bezbjednosti upravlja službama hitne pomoći, policijom ili Civilnom zaštitom u Srpskoj.

- Dakle, to bi bio prvi korak, a kasnije bismo vjerovatno imali inicijative da se i ove institucije prebace na nivo BiH radi “lakše koordinacije” - ističe Majkićeva.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite Milan Novitović u izjavi za “Glas Srpske” ističe da je BiH potreban broj 112, ali ne da se to pitanje reguliše preko Zakona o komunikacijama.

- Kancelarija za broj 112 već postoji, ali ako pokušate da pozovete broj, neće vam se javiti niko. Ministarstvo je od Evropske unije do sada uzelo pet miliona KM za promociju i slične stvari, a ništa nisu uradili i sada žele vjerovatno da uzmu još pet miliona. Mi u tome nećemo učestvovati - ističe Novitović.

On dodaje da bi uspostavljanje ovog sistema bilo nemoguće, jer pitanja zaštite i spasavanja nisu uređena isto u kantonima, na nivou FBiH, Brčko distrikta i Srpske.

- Polazna tačka kod spašavanja i zaštite su lokalne jedinice, a onda republički nivo. Po tom pitanju Srpska je i te kako uređena, za razliku od FBiH gdje zbog uređenja po kantonima vlada potpuna nesaglasnost. A što se tiče međuentiteske saradnje, to je regulisano nizom sporazuma i ona funkcioniše sasvim dobro - rekao je Novitović.

Mišljenje

Milan Novitović kaže da je za ova pitanja potrebno pribaviti mišljenje entiteta, ali da je i u ovim slučajevima bilo zloupotreba.

- Mi smo uvijek slali negativno mišljenje, ali po zakonu nije propisano kakvo ono mora da bude, nego samo da je pribavljeno. Iz tog razloga mi više ne želimo ni da šaljemo svoje mišljenje i u koordinaciji sa našim predstavnicima, ovakve inicijative se više ne uzimaju ni u razmatranje. Zato je važno da srpski predstavnici imaju dobru saradnju - rekao je Novitović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana