Incko: "Non pejper" koji je uzdrmao region i dalje postoji, stoji u mojoj fioci

G.S.
Incko: "Non pejper" koji je uzdrmao region i dalje postoji, stoji u mojoj fioci

Valentin Incko rekao je da non-pejper, nezvanični diplomatski dokument, o promjeni granica na zapadnom Balkanu po etničkim linijama, i dalje postoji.

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, koji se nije pojavljivao u medijima otkako je napustio funkciju visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini, dao je intervju slovenačkom Delu  i rekao da ovaj dokument stoji u njegovoj fioci već skoro četiri godine.

Faksimil intervjua u kojem Incko iznosi ove tvrdnje objavio je na svom Tviter profilu slovenački premijer Janez Janša, za koga se nagađalo da je autor ili koautor ovog dokumenta.

U aprilu prošle godine dokument su prvi put objavili slovenački mediji, pod navodnim autorstvom slovenačkog premijera Janeza Janše i upućen je predsjedniku Evropskog savjeta Šarlu Mišelu, tokom mandata Slovenija u predsjedavanju EU.

Kako se radilo o nezvaničnom diplomatskom dokumentu, namijenjenom saopštavanju različitih stavova i inicijativa bez formalnog karaktera, nije imao čak ni potpis.

Postojanje ovog dokumenta demantovali su tada slovenački premijer i članovi Evropskog savjeta, a ceo slučaj, sudeći po nedavnim izjavama bivšeg visokog predstavnika, još nije dobio epilog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana