Igre na sreću nemoguće uvesti u PDV sistem

Veljko Zeljković
Igre na sreću nemoguće uvesti u PDV sistem

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske ne podržava predložene izmjene postojećih zakonskih rješenja, a koje bi trebalo da omoguće da se i igre na sreću uvrste u postojeći PDV sistem, jer je te izmjene nemoguće sprovesti u praksi.

Istakli su ovo za “Glas Srpske” iz Ministarstva finansija Srpske komentarišući prijedlog Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu Parlamenta BiH da se izvrši brisanje člana 25 tačka 7. Zakona o PDV kojom se od plaćanja PDV-a izuzima djelatnost organizovanja igara na sreću, a o čemu bi  trebalo biti raspravljano na sjednici zakazanoj za 28. april.

Kako su istakli, postavlja se pitanje šta je dodata vrijednost u ovom slučaju i o kojoj vrsti prometa se radi, kada rezultat igre zavisi od slučaja ili nekog neizvjesnog događaja u igri.

- Znači ne radi se o klasičnom prometu usluga uz naknadu, u kojoj je jasno vidljivo lice koje pruža usluge i lice koje prima usluge, a koje za te usluge plaća naknadu - objasnili su iz ovog ministarstva svoj negativni stav.

Naveli su i kako je i u zemljama u okruženju, Srbiji, Hrvatskoj i Crnoj Gori, oslobađanje igara na sreću od plaćanja PDV-a uređeno na isti način kako je to uređeno u BiH, što je u skladu sa Šestom direktivom Evropske unije iz 2006. u kojoj se utvrđuje zajednički sistem indirektnog oporezivanja u zemljama članicama EU, kao i u trećim zemljama koje nisu članice, ali su opredijeljene za punopravno članstvo.

Naveli su i da se igre na sreću inače oporezuju direktnim porezima, što u BiH znači da je svaki entitet nadležan za uređivanje sistema priređivanja igara na sreću na svojoj teritoriji te je samim tim i ovo djelatnost od javnog interesa i isključivo pravo Srpske.

S obzirom na to da se prijedlog SDA odnosi na indirektne poreze, iz ovog ministarstva podsjećaju i da treba voditi računa o tome da politiku indirektnog oporezivanja utvrđuje Savjet ministara na prijedlog Upravnog odbora UIO BiH, koji je nadležan za pokretanje pripreme zakonskih propisa u vezi sa indirektnim oporezivanjem i njihovih izmjena.

Dodali su i da obrazloženje predlagača ovih izmjena da je nepravičan i neodrživ trenutni način oporezivanja igara na sreću u odnosu na drugu robu i usluge, naročito u odnosu na osnovne prehrambene proizvode, lijekove i školski pribor, navodi na utisak da igre na sreću zaista i nisu adekvatno oporezovane u odnosu na navedene životne potrebe.

- To naravno nije tačno. S obzirom na to da je Zakon o igrama na sreću “leks specijalis”, treba naglasiti da su njime uređeni iznosi naknada za priređivanje igara na sreću, pojedinačno za svaku vrstu igara, uključujući i jednokratne naknade i naknade za licence, a propisane su i stope i način plaćanja poreza na dobitke, koji se nakon odbitka poreza isplaćuju dobitnicima - objasnili su iz ovog ministarstva.

Ovaj prijedlog SDA na propast već su osudili i mnogobrojni ekonomski analitičari, navodeći da smatraju kako on služi samo u svrhu političkih prepucavanja, a ne realne procjene, jer je potpuno bespredmetna rasprava o tome da bude uveden PDV i za ovu djelatnost.

Prihodi

U 2020. prihodi od igara na sreću u Budžetu Srpske su iznosili 50 miliona maraka, dok su za 2021. planirani u iznosu od 80 miliona. Raspodjela ovih prihoda se vrši na osnovu uredbe Vlade, a prioritet u finansiranju imaju projekti i programi koji se između ostalog bave socijalnom zaštitom i humanitarnim radom te problemima lica sa invaliditetom i zapošljavanjem boračkih kategorija.

Oporezivanje

Prema važećim zakonskim rješenjima u Srpskoj porez na dobitke obračunava priređivač i odbija ga od svakog dobitka prije isplate. Stope poreza na dobitke se kreću od 10 odsto do 30, zavisno od visine dobitka. Kada je pitanju priređivanje igara na sreću putem terminala i interneta, priređivač plaća naknadu 20 odsto na osnovicu koju čini razlika ukupnih uplata i isplata mjesečno po automatu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana