I spomenik čeka smirivanje epidemije

Aleksandar Stojanović
I spomenik čeka smirivanje epidemije

BANjALUKA - Tim za pripremu idejnog rješenja budućeg centralnog spomen-obilježja posvećenog borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata Vojske Republike Srpske je formiran, a na čelu tima, koji čine predstavnici boračkih organizacija i grada Banjaluke, nalazi se ministar rada i boračko-invalidske zaštite Duško Milunović. Međutim, epidemija virusa korona usporila je izradu ovog rješenja, a ministar Milunović za “Glas Srpske” kaže da će se o ovom značajnom projektu razgovarati čim epidemiološka situacija to dozvoli.

O izgradnji spomenika priča se već godinama, a razlog zašto još nema ovako značajnog simbola leži u tome što prethodnih godina nije postignut konsenzus o izgledu i lokaciji. Ipak, tokom ove godine napravljeni su prvi koraci i prostor u blizini Palate predsjednika RS izabran je kao najbolje rješenje za lokaciju. Ministar Milunović kaže da sada u razgovoru sa svim relevantnim organizacijama treba vidjeti koliko će sredstava biti potrebno, kako bi se potencijalno taj novac obezbijedio u budžetu za narednu godinu.

- Nema kašnjenja u izradi idejnog rješenja, jer ovogodišnjim budžetom novac za ovaj spomenik nije bio predviđen. Iako je ranije planirano da razgovaramo o idejnom rješenju, situacija sa epidemijom nas je usporila, a vidimo da stanje ponovo nije dobro. Ima još dovoljno vremena da o tome razgovaramo i da planiramo sve za sljedeću godinu - rekao je Milunović.

Predsjednik Boračke organizacije RS general Milomir Savčić dio je tima za izradu idejnog rješenja. U izjavi za “Glas Srpske” kaže da je izgradnja od neizmjerne važnosti za RS, jer spomenik predstavlja odraz poštovanja prema djelu i karakteru borbe svih boraca.

- Ja sam samo neformalno obaviješten da sam član tog odbora, ali nakon toga me više niko nije kontaktirao o ovom pitanju. Prilikom ranijih inicijativa sporni su bili megalomanski zahtjevi i visoka cijena tog spomenika. Nedopustivo je da se prema tom pitanju tako odnosi, jer RS je nastala i odbranjena u tom ratu i borci zaslužuju da im se na taj način oda počast. Dakle, potreba, a naročito obaveza za izgradnjom centralnog spomen-obilježja i te kako postoji - istakao je Savčić.

Kako je naglasio, sva priča o izgradnji spomenika traje predugo i neophodno je da se što prije pokrenu razgovori i načine konkretni koraci u realizaciji ovog projekta. U timu za pripremu idejnog rješenja naći će se i predstavnici grada Banjaluke, a gradonačelnik Igor Radojičić potvrdio je da su imovinski odnosi na budućoj lokaciji riješeni.

- Nezahvalno je u ovoj situaciji predviđati bilo šta, ali nedvosmisleno postoji želja da taj spomenik bude izgrađen. Nažalost, bilo je mnogo komplikacija zbog epidemije - istakao je Radojičić.

Rogić

Predsjedavajući Predsjedništva Boračke organizacije RS i predsjednik banjalučkog odbora BORS-a Goran Rogić izrazio je očekivanje da će i članovi ovog odbora biti uključeni u procedure.

- Mi kao predstavnici najbrojnijeg i odbora u čijem gradu je predviđeno spomen-obilježje nismo dio tima za pripremu, ali očekujemo da ćemo biti uključeni - kazao je Rogić za “Glas Srpske”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana