Hrvatska spremna za nove “Oluje”

Vedrana Kulaga
Hrvatska spremna za nove “Oluje”

Banjaluka - Republika Srpska i Srbija i juče su, služenjem parastosa i paljenjem svijeća stradalima u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji u avgustu 1995. godine, nastavile da čuvaju sjećanje na stravičan egzodus Srba sa područja bivše Republike Srpske Krajine, a istovremeno iz Hrvatske su poručili da su spremni za nove “Oluje”.

U Banjaluci i Beogradu juče su na spomen-obilježjima upaljene svijeće za oko 2.000 Srba ubijenih prije 24 godine u operaciji “Oluja”, tokom koje je sa vjekovnih ognjišta protjerano više od 250.000 Srba, a nekoliko stotina osoba se još vodi kao nestalo.

Direktor Dokumentaciono-informacionog centra “Veritas” Savo Štrbac rekao je juče u Banjaluci da se 24 godine od progona Srba ništa bitno nije promijenilo jer je u Hrvatskoj sve manje Srba i na snazi je tihi egzodus. On je istakao da Hrvatska čini sve da prikaže da su zločini u “Oluji” bili pojedinačni ekscesi i da to nije planirala hrvatska država. Podsjetio je da su za zločine u “Oluji” osuđena dvojica pripadnika hrvatske vojske, i to Božo Baćelić, etnički Albanac, kome je pravo ime Redžep Đindžić, te etnički Srbin Rajko Kričković.

- Oslobađanje hrvatskih generala Ante Gotovine, Mladena Markača i Ivana Čermaka u Haškom tribunalu ne znači da je Hrvatska amnestirana za ratne zločine i progon Srba iz Republike Srpske Krajine jer postupci i dalje mogu biti pokrenuti pred nacionalnim sudovima - rekao je Štrbac.

Pomeni žrtvama su bili i u Beogradu, uz poruku da žrtve ne smiju biti zaboravljene, ali ni oni koji su napustili vjekovna ognjišta, a te riječi su se čule i u nedjelju kasno uveče ispred manastira Krušedol na Fruškoj gori, gdje su bili najviši zvaničnici Republike Srpske i Srbije. Na tom mjestu je upriličeno centralno obilježavanje Dana sjećanja na stradale i prognane u “Oluji”, a naredna 25. godišnjica te hrvatske akcije biće na Trgu Republike u Beogradu.

- Sa tog skupa biće poslata poruka srpskog jedinstva, što je njihova snaga za budućnost. Moram da razočaram sve koji se vesele i raduju srpskim suzama da Srbi nisu nestali, kao što nije nestala ni Srbija - rekao je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je da Hrvatska bez podrške zapadnih sila ne bi imala snagu da sprovede stravičnu operaciju progona te napomenuo da Srbija i Srpska žele da na jednom mjestu naprave obilježje vezano za srpsko stradanje u “Oluji”.

U zvaničnom Zagrebu, s druge strane, juče su slavili “Oluju” kao krunsku pobjedu i oslobođenje, a hrvatski ministar odbrane Damir Krstičević iz Knina je juče poručio da je hrvatska vojska spremna na nove “Oluje”.

- Svima koji danas imaju pretenzije na našu zemlju i koji planiraju da naprave nešto protiv Hrvatske, poručujem da je hrvatska vojska danas spremna na nove “Oluje”. Nikome ne prijetim, tuđe ne želim, ali smo spremni da branimo našu zemlju - rekao je na prijemu ratnih zapovjednika na kninskoj tvrđavi.

I predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović istakla je da je i sama željela da uzme pušku u ruku devedesetih godina i ode na ratište, ali da je shvatila da nije stvar samo u mecima. Dodala je da se dok je radila kao pomoćnica generalnog sekretara NATO-a trudila da “Oluja” bude objašnjena kao zakonita vojna akcija.

I Rimokatolička crkva bez riječi 

Patrijarh Irinej je rekao da su Srbi stradali u “Oluji” novomučenici i da se njihovo stradalništvo može uporediti sa stradanjem sunarodnika u Jasenovcu i na drugim stratištima u NDH u Drugom svjetskom ratu.

- Od Rimokatoličke crkve smo očekivali osudu. Nismo je čuli, a njeno ćutanje je osnažilo one koji su zlo činili i ostali neosuđeni od te božanske organizacije. Reč je bila značajna, a da se čula ne bi se desilo ono što se desilo - poručio je patrijarh srpski sa Fruške gore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana