"Hod časti" u Banjaluci povodom obilježavanja Dana Republike Srpske FOTO

GS
Foto: D. Pozderović

BANjALUKA- U Banjaluci je danas održan "Hod časti" povodom obilježavanja 9. januara - Dana Republike, a gradskim ulicama prodefilovale su porodice onih koji su živote dali za odbranu i očuvanje Srpske.

Noseći fotografije članova porodice koji su život dali za Srpsku, "Hod časti" se kretao od Gradske uprave do Trga Krajina.

U "Hodu časti" učestvovali su demobilisani borci, ratni vojni invalidi, članovi Udruženja amputiraca “UDAS“, te ostala boračka udruženja koja djeluju na području grada, kao i brojni sportski kolektivi, kulturno-umjetnička društva, pripadnici Komunalne policije, Gradske civilne zaštite i Profesionalne teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice.

Majka poginulog borca Zora Vuković naglasila je da je ovo najtužniji dan za porodice poginulih boraca, ali da su, istovremeno, i ponosni na najmilije koji su živote dali za slobodu naroda.

"Rođendan naše Republike jeste 9. januar i taj datum nikada neće biti promijenjen, što treba da znaju i svjetski moćnici", rekla je Vukovićeva.

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković istakao je da ne smiju biti zaboravljeni borci koji su dali živote za stvaranje Republike Srpske, naglasivši da je Dan Republikem 9. januar, njihov dan.

"Društvo ne smije zaboraviti ni njihove porodice, a jedan broj njih je danas bio u `Hodu časti`. Srbi su veliki narod, a Republika Srpska velika i zato se to mora s ponosom izgovarati", rekao je Stanivuković novinarima.

Povodom proslave rođendana Srpske na Trgu Krajine jutros su nastupala kulturno-umjetnička društva Ansambla "Svilen konac" i "Jedinstvo", dok će se svečano obilježavanje nastaviti koncertom Danice Crnogorčević.

„Hod časti“ počeo je od 12 časova i kreće se od Gradske uprave prema Parku „Petar Kočić“ glavnom Ulicom kralja Petra I Karađorđevića.



Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana