Građani traže avanse nazad, agencije nude zamjenu: Vaučer za ljetovanje umjesto povrata novca

Marijana Miljić Bjelovuk
Građani traže avanse nazad, agencije nude zamjenu: Vaučer za ljetovanje umjesto povrata novca

BANjALUKA - Veliki broj građana Srpske koji je uplatio avanse za ljetovanje traži povrat novca, ali turističke agencije nisu u mogućnosti da im ispune taj zahtjev, zbog čega će klijentima biti ponuđen vaučer koji će moći da iskoriste u roku od godinu i otputuju tamo gdje su planirali.

Direktor “Kompas tursa” u Banjaluci Mladen Račić rekao je da je ova agencija sva putovanja za mart i prvu polovinu aprila obustavila, te da su sopstvenim sredstvima klijentima vratili novac za te aranžmane.

- Međutim, novac za ta putovanja, koji smo mi uplatili partnerima, ostao je zarobljen kod njih. Nama sada problem stvara to što građani u strahu od razvoja situacije zbog virusa korona otkazuju ljetovanja i traže povrat avansa. Građani su imali popuste zbog ranog rezervisanja putovanja i novac koji su nam uplatili mi smo proslijedili partnerima sa kojima radimo. Mi putovanja za strane destinacije radimo uglavnom sa partnerima iz Srbije, a oni su sav taj novac koji smo mi prebacili njima proslijedili dalje tu­r-operaterima u Turskoj, Egiptu, Grčkoj ili nekoj drugoj zemlji - kazao je Račić.

On ističe da su turističkim agencijama u trenutnoj situaciji vezane ruke, te da će klijentima ponuditi isto rješenje kao i Srbija, a to je vaučer u vrijednosti uplaćenog novca koji će moći iskoristiti u roku od godinu.

Ta mogućnost predložena je i na sastanku predstavnika turističkih agencija sa ministarkom trgovine i turizma RS Suzanom Gašić.

- I u ovom slučaju biće problema jer očekujemo da pojedinci neće htjeti da prihvate tu mogućnost i da iskoriste taj vaučer u roku od godinu - rekao je Račić i dodao da niko od građana Srpske neće biti oštećen i da će, ako dobiju nazad novac od partnera, proslijediti ga onima koji ne žele da prihvate vaučere.

Sa problemima je suočena i turistička agencija “Unis turs” iz Banjaluke, gdje ističu da su vratili novac klijentima za planirana putovanja u martu i aprilu koja su otkazana. 

- Negdje smo uspjeli da spasimo smještaj, odnosno da ne vratimo novac, ali da u dogledno vrijeme iskoristimo te kapacitete koje smo uplatili. Dakle, mi smo građanima već vratili novac, a naš je zarobljen u hotelima u Barseloni, Firenci, Briselu i drugim evropskim gradovima - kazao je direktor “Unis tursa” Zoran Preradović.

Kada je riječ o ljetovanjima i vraćanju uplaćenog avansa, Preradović ističe da sve zavisi od tu­r-operatera, koji su organizatori putovanja. 

- Ako je tu­r-operater agencija iz Srbije, povrata novca klijentima definitivno neće biti i oni će dobiti vaučer u vrijednosti novca koji je uplaćen. Mi imamo klijenata koji to prihvataju, a drugi opet ne. Komplikovana je situacija. Ako nam ne pomognu nadležne institucije, mi ćemo morati staviti ključ u bravu - rekao je Preradović i dodao da su turističke agencije uslovljene ponašanjem avio-kompanija, hotelijera i tu­r-operatera. Iz turističkih agencija pozivaju nadležne institucije da zaštite radnike iz ove branše, jer, kako kažu, niko do sada nije iznio mjere za spasavanje tih radnih mjesta.

Domaće destinacije

Domaće turističke destinacije trpe veliku štetu zbog situacije u vezi sa virusom korona, a direktor Olimpijskog centra “Jahorina” Dejan Ljevnaić rekao je da imaju gubitak veći od šest miliona KM.

- Sve aktivnosti su zaustavljene. Sezonu smo završili mnogo ranije nego što je planirano, a otkazali smo i sve zakazane manifestacije - kazao je Ljevnaić i dodao da je i realizacija planiranih investicija na planini usporena.

Sa problemima je suočeno i etno-selo Stanišići kod Bijeljine, a direktor tog turističko-ugostiteljskog i sportskog kompleksa Boris Stanišić rekao je da ne rade, a da moraju obezbijediti novac za 230 plata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana