Federalni sud odbacio Đokovićevu žalbu, Australija deportuje najboljeg tenisera svijeta

Agencije
Federalni sud odbacio Đokovićevu žalbu, Australija deportuje najboljeg tenisera svijeta

MELBURN - Australija definitivno deportuje Novaka Đokovića!

Australijski federalni sud podržao ukidanje vize Đokoviću.

Najbolji teniser svijeta izgubio je spor na sudu protiv australijskih vlasti i definitivno će morati da napusti zemlju.

Đokoviću je u petak popodne drugi put poništena viza odlukom ministra za imigracije Aleksa Hoka, a on je pokušao na Federalnom sudu da se izbori za ostanak u zemlji i nastup na Australijan openu, ali je tročlano sudsko vijeće Federalnog suda u Australiji jednoglasno donijelo odluku da potvrdi odluku imigracionog ministra da se Novaku Đokoviću ukine viza za boravak u toj zemlji. 

Kasnije tokom dana ili sutra detaljno će obrazložiti odluku.

Srpskom teniseru je automatski određena trogodišnja zabrana ulaska u državu, što je predviđeno zakonima ove zemlje.

Također, Đoković će sam morati da plati sve troškove suđenja koji će biti prilično veliki nakon sage koja je trajala 11 dana i okončana je manje od 24 časa prije početka prvog Grend Slem turnira u sezoni.

Međutim, to ne znači da Đoković više nikada neće igrati na Australijan Openu - vlasti u Australiji imaju pravo povući ovu odluku i izuzeti ga od zabrane pred turnir naredne godine ako slučaj etiketiraju kao onaj „izuzetnih okolnosti“.

To je moguće izvesti ukoliko Australijanci procijene da je u interesu države dopustiti Đokoviću ulazak u Australiju, a Đoković je svakako teniser koji privlači najviše pažnje i gledalaca na mečeve.

Očekuje se da Đoković za nekoliko sati krene za Srbiju.

Prema posljednjim informacijama reportera RTS-a iz Melburna, Novak Đoković moraće u najkraćem roku da napusti Australiju i očekuje se da za Srbiju krene tokom večeri po lokalnom, odnosno za nekoliko sati po srednjeevropskom vremenu.

Na ročištu održanom tokom noći Đokovićevi advokati, na čelu sa Nikolasom Vudom, pokušali su da pogaze argumente suprotne strane i naveli da je ministar odluku donio pristrasno i bez osnova.

Tužilac je tvrdio da je srpski teniser opasan po opšte dobro jer bi mogao da izazove jačanje aktivnosti antivakserskih grupa.

Đoković  neće moći da učestvuje na prvom grend slemu sezone koji počinje sutra na kojem je trebalo da brani titulu i postoji velika vjerovatnoća da zbog toga izgubi prvo mjesto na ATP listi.

Devetostruki šampion Australijan opena u prvom kolu je trebalo da igra sa zemljakom Miomirom Kecmanovićem.

Po dolasku u Australiju granične vlasti su ukinule vizu Novaku, koji je šest dana proveo u imigracionom pritvoru, prije nego što je sudija Entoni Keli poništio tu odluku i dozvolio Đokoviću da se nesmetano priprema za Australijan open.

Međutim, potom je ministar za imigracije Aleks Hok odlučio da poništi vizu srpskog tenisera, uz obrazloženje da njegovo prisustvo može da izazove protivljenje vakcinaciji protiv kovida 19 u Australiji.

Đokovićev pravni tim je uložio žalbu na odluku ministra i slučaj se ponovo našao pred sudom Viktorije, kod sudije Kelija, koji je predmet prebacio na Federalni sud.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana