Džaferović svijetom širi srbofobiju

Veljko Zeljković
Džaferović svijetom širi srbofobiju

Banjaluka - Bošnjačko rukovodstvo u BiH proizvodi haos i konstantno pokušava širom svijeta širiti srbofobiju iznoseći neistine, uništavajući na taj način i svaku trunku mogućnosti daljeg suživota u BiH.

Istakao je ovo predsjednik Ujedinjene Srpske, Nenad Stevandić, komentarišući posljednji skandalozni istup bošnjačkog člana Predsjedništva BiH, Šefika Džaferovića, na Svjetskom forumu u Istanbulu.

Visokopozicionirani član SDA je u Turskoj uporedio ovogodišnjeg nobelovca Petera Handkea sa norveškim teroristom Andersom Brejvikom, ali otišao i korak dalje, te istakao kako je Radovan Karadžić bio “uzor Brejviku, ali i Brentonu Tarantu sa Novog Zelanda i drugim teroristima širom svijeta”.

Stevandić ironično ističe kako Nobelov komitet ne čine Srbi, da je Džaferović pobrkao termine, te da ovakve i slične izjave ne doprinose miru u BiH.

- Ukoliko predstavnici bošnjačkog naroda nastave sa ovakvim nebuloznim pričama, one će na kraju dovesti do raspada BiH, jer u tim okolnostima svaka vrsta suživota biće nemoguća - ističe Stevandić pitajući Džaferovića da mu kaže da li je kada je pominjao zločine u BiH mislio i na one u Tarčinu, Sijekovcu...

Džaferovićev istup u Istanbulu kritikovao je i osudio i književnik Miroslav Toholj, riječima da se radi o “staroj pjesmi” koju godinama pokušava izvoditi bošnjačko rukovodstvo.

- Vjerujem da se Džaferović razumije u terorizam, i to vrlo dobro, jer je on tokom 1992. godine u BiH primio džihadiste. Ti njegovi vojnici su kasnije tokom ratnih godina odsijecali glave srpskim vojnicima i civilima - naglasio je Toholj.   

Džaferović je tokom svom izlaganja na panelu “Prijetnja ekstremizma krajnje desnice: Rat protiv terorizma”, izjednačio nobelovca Handkea sa teroristom koji je ubio 77 osoba u Norveškoj.

- Kao i ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost, i Brejvik je u svom manifestu podržao Miloševićevu ratnu politiku te osudio NATO intervenciju kojom je ona zaustavljena. Svjedočimo svojevrsnom paradoksu. Brejvik je danas u zatvoru, a nagrađeni Handke će uz najviše počasti dobiti priliku da promoviše svoje stavove - rekao je bošnjački član Predsjedništva BiH.

Istakao je i da su “zločini koji su počinjeni devedesetih godina u BiH bili inspiracija za zločine u Norveškoj, na Novom Zelandu i drugim krajevima svijeta”.

- Ono što se desilo na norveškom ostrvu Utoja ili novozelandskom gradu Kristčerču, bila je svakodnevica tokom četiri godine agresije na BiH. Zamislite zemlju u kojoj skoro svaki grad ima iskustvo Kristčerča, a svako selo ima iskustvo Utoje  - istakao je Džaferović u svom govoru.

Zna se ko je bio otac

Sonja Karadžić-Jovičević, kćerka Radovana Karadžića, nije željela komentarisati sporni govor bošnjačkog člana Predsjedništva BiH u Istanbulu. Kako je rekla, dobro se zna kome je njen otac bio uzor, ali i kome je Džaferović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana