Dragan Lukač o opstrukcijama saradnje BiH sa Evropolom: Tražićemo odgovornost pojedinaca iz FBiH ako ovako nastave

Vedrana Kulaga Simić
Dragan Lukač o opstrukcijama saradnje BiH sa Evropolom: Tražićemo odgovornost pojedinaca iz FBiH ako ovako nastave

BANjALUKA - Ako pojedinci iz policijskih struktura FBiH nastave da opstruišu uspostavljenje pune saradnje BiH sa Evropskom policijskom službom (Evropol), tražićemo njihovu odgovornost, jer niko ne može da sebe stavi iznad međunarodno obavezujućeg akta.

Rekao je to za “Glas Srpske” ministar unutrašnjih poslova Srpske Dragan Lukač povodom prašine koja se podigla nakon što je zamjenik ministra bezbjednosti BiH Nedeljko Jović, zbog upražnjenje pozicije ministra,  krajem juna potpisao Instrukciju o pitanjima od važnosti za sprovođenje Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji BiH sa Evropolom, koja je jedino što je preostalo kako bi taj međunarodni akt bio ispunjen.

To je, s druge strane, izazvalo negodovanje ministra unutrašnjih poslova FBiH Aljoše Čampare i direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH Mirsada Vilića koje žele da kontakt tačka za saradnju bude u Direkciji, a ne u Ministarstvu bezbjednosti BiH.

Lukač je naglasio da Srpska podržava i dijeli stav Jovića, naglasivši da se već četiri godine čeka puna implementacija Sporazuma o saradnji BiH i Evropola koji su ratifikovale nadležne institucije u BiH i EU jer to opstruišu pojedinci iz nekih policijskih struktura u FBiH.

- Jedina smo zemlja koja nema punu saradnju sa Evropolom, nemamo našeg oficira za vezu u sjedištu u Hagu i to je veliki problem za BiH. MUP RS je do sada uradio sve što je do nas da bi sporazum, kakav je potpisan, bio u potpunosti sproveden. Niko u BiH, ma ko god to bio, ne može da opstruiše i ruši takav međunarodni sporazum - kategoričan je Lukač.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela je, kaže, do sada apsolutno nelegalno i nezakonito koristila podatke koje dobija od Evropola.

- Sporazum ni u jednom segmentu ne predviđa Direkciju kao mjesto kontakt tačke, već decidno piše da je to Ministarstvo bezbjednosti, adresa Trg BiH jedan. Nikakvu nelegalnu i nezakonitu eksploataciju podataka nećemo dozvoliti. Ovdje postoji čak i lična odgovornost pojedinaca koji to rade na takav način. Direkcija nema mogućnost da vrši bilo kakve istrage, a suština saradnje policijskih agencija je sprovođenje istraga u borbi protiv kriminaliteta, terorizma i najtežih oblika krivičnih djela širom Evrope, ali i u BiH. Direkcija nema ta ovlašćenja i oni te podatke ne mogu čak ni da otvaraju niti da sprovode istrage, znači da nema osnova da zajednička kontakt tačka bude u toj instituciji. I do sada je sve što su radili bilo nezakonito, a i dalje nelegalno pokušavaju da kontakt tačku postave upravo u prostorije Direkcije - istakao je Lukač.

Dodao je i da je EU rekla da je potrebno da bude napravljena funkcionalna kontakt tačka u skladu sa potpisanim i ratifikovanim sporazumom.

- Mislim da je ovdje apsolutno sve jasno i da stvar mora biti dovedena do kraja. Mi tražimo da se radi u skladu sa zakonom i ovlašćenjima, ali očigledno je da neko u BiH sebi uzima za pravo da ruši čak i međunarodne ratifikovane sporazume i da se stavlja iznad takvih akata, što nije primjereno i tu postoji odgovornost pojedinaca koji to rade na takav način. Ako nastave tako da se ponašaju, pokrenućemo postupak i tražiti odgovornost  - rekao je Lukač.

Poziv

Delegacija EU u BiH pozvala je u ponedjeljak nadležne u BiH da podrže uspostavljanje potpuno funkcionalne zajedničke kontakt tačke. EU je, kako su naveli, pozdravila nedavne iskorake na inicijativu Ministarstva bezbjednosti BiH u pravcu pune primjene Sporazuma o operativnoj i strateškoj saradnji sa Evropolom.

- Odugovlačenje ovog procesa već ima ozbiljne posljedice za bezbjednost BiH, građana, a ozbiljno utiče i na borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije, što je jedan od 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske komisije - saopšteno je iz Delegacije EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana