Dolazak Aleksandra Vučića izaziva veliku pažnju: U Drvaru kao domaćin, u Mrkonjić Gradu za istoriju

Darko Momić
Dolazak Aleksandra Vučića izaziva veliku pažnju: U Drvaru kao domaćin, u Mrkonjić Gradu za istoriju

BANjALUKA - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić posjetiće sutra Drvar, u kojem je boravio polovinom septembra prošle godine, i svečano otvoriti pogon poznate srpske tekstilne kompanije “Jumko” iz Vranja, u kojem će posao dobiti stotinu stanovnika ove siromašne opštine.

Poslije Drvara u kojem će mu domaćini biti načelnica ove opštine Dušica Runić i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, predsjednik Srbije posjetiće i opštinu Mrkonjić Grad, u kojoj do sada nije boravio nijedan predsjednik Srbije, gdje će mu pored aktuelnog opštinskog rukovodstva domaćin biti i bivši načelnik ove opštine i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Načelnica Drvara Dušica Runić kaže da je počastvovana time što će prvi čovjek Srbije ponovo posjetiti Drvar.

- Sve je spremno za doček visoke delegacije i dragog gosta predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Pogon fabrike “Jumko” spreman je za svečano otvaranje, kao i poslovnica beogradske Komercijalne banke, koju će takođe svečano otvoriti naš gost i dobrotvor. Prema protokolu predviđena je i posjeta Domu zdravlja, čija adaptacija je u toku, a vjerujemo da ćemo za to dobiti dodatnu podršku predsjednika Srbije - kaže Runićeva.

Ona ističe da će veliki broj Drvarčana, kao i mještana susjednih opština, doći u Drvar da dočeka visokog gosta i da mu zahvali na podršci i brizi koju je pokazao prema ovim krajevima i prema srpskom narodu na ovom prostoru.

- Svakako da nam mnogo znači materijalna pomoć Srbije i otvaranje fabrike “Jumko”, ali mnogo više od toga nam predstavlja činjenica da predsjedniku Srbije nije bilo teško da u roku od svega par mjeseci dva puta dođe u Drvar i pokaže da nismo zaboravljeni - kaže Runićeva.

Načelnica Mrkonjić Grada Divna Aničić kaže da dolazak Aleksandra Vučića u Mrkonjić Grad ima istorijski karakter, jer nijedan predsjednik Srbije nikada nije posjetio ovu opštinu.

- To samo po sebi govori o kakvom događaju je riječ i mi smo počastvovani što nam je ukazana takva čast da budemo dio istorije. Pored tog istorijskog i simboličkog značaja posjete, za nas je izuzetno značajno što predsjednik Srbije dolazi i da nam pruži pomoć i podršku - kaže Aničićeva.

Kada je riječ o konkretnim projektima koje će Srbija podržati, ona kaže da je opština nominovala projekte iz nekoliko oblasti, a prije svega iz obrazovanja, zdravstva i energetske efikasnosti.

- Nije još precizirano koji projekti će biti podržani, ali i sama posjeta nam mnogo znači, a svakako da smo obradovani i time što ćemo dobiti podršku matice u realizaciji projekata od kojih će korist imati svi stanovnici Mrkonjić Grada - kaže Aničićeva.

Dan sjećanja

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u prvoj posjeti Drvaru boravio je 13. septembra prošle godine povodom obilježavanja Dana sjećanja u pomen srpskim žrtvama stradalim tokom 20. vijeka, koji je bio posebno posvećen stradanju Srba u zapadnokrajiškim opštinama 1995. godine.

Vučić je tada rekao da je Srbija pomogla ovoj opštini finansiranjem projekata u vrijednosti od milion evra, a novu posjetu Drvaru najavio je 17. januara tokom razgovora u Beogradu sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana