Dodik: Vraćanje optužnice pokazuje koliko je na brzinu "sklepana"

Srna, GS
Dodik: Vraćanje optužnice pokazuje koliko je na brzinu "sklepana"

BANjALUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da to što je Sud BiH vratio Tužilaštvu optužnicu protiv njega i vršioca dužnosti direktora Službenog glasnika Srpske Miloš Lukića pokazatelj koliko je ta optužnica bila nesređena i na brzinu "sklepana".

Dodik je rekao da čak ni sudija Suda BiH nije mogao da pređe preko toga što nije valjalo u optužnici.

-Je li to bio dovoljan razlog jednom neodgovornom tužiocu koji je na taj način užurbano, neodgovorno, predočio ili podigao optužni zahtjev protiv Milorada Dodika i (v. d. direktora Službenog glasnika Srpske Miloša) Lukića, jel' to nije dovoljno da neko kaže – čekaj, stani, imaš li ti ikakve odgovornosti ovdje? Koji si ti đavo ovdje da ti možeš sve to da radiš - rekao je Dodik na konferenciji u Banjaluci, odgovarajući na pitanje šta očekuje od krivične prijave koju je podigao protiv tužioca Nedima Ćosića.

Tvrdi da je većina tužioca Tužilaštva BiH odbila da radi na optužnici protiv njega.

-Sve govori da je to snažno pakovanje. Nemojte se iznenaditi da sutra Sud prebaci to na Banjaluku da Banjaluka odlučuje kao u nekom prethodnom slučaju, pa da kaže – Dodik je to namjestio, pa evo izvukao se iz toga. Evo, neću da se izvučem, hajde vi presudite ako mislite da ima (elemenata za to) - naveo je Dodik.

On je rekao da predstavnici Amerike u BiH imaju loše namjere prema Republici Srpskoj i godinama unazad žele da "uguše" Republiku Srpsku.

Dodik je rekao da će ambasador Amerike u BiH Majkl Marfi brzo otići sa te funkcije.

-Vidjećete da ću ostati i dalje predsjednik Republike, a on neće biti ambasador. To će se brzo desiti. On je jedan obični zao tip koji ovdje pokušava da sprovede svoju frustraciju - rekao je Dodik i istakao da je „prošlo vrijeme nadmenih tipova koji misle da čitav jedan narod treba da klekne i puzi“.

Tvrdi da da „upravo Marfi okuplja sudije i tužioce u BiH i da je on taj koji je podržao Kristijana Šmita u nametanju zakona o kažnjavanju nepoštovanja odluka visokog predstavnika“.

-Iza toga stoji Marfi. Kao što ste mogli da vidite - nijedna od ozbiljnih kancelarija EU nije reagovala na to pitanje. Ono što sada znamo jeste da je to uradio Marfi, britanski ambasador i Šmit, uz asistenciju nekih muslimana u Sarajevu. Svi ostali su iznenađeni. Čak su iznenađeni i u Americi - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je u pokušaju "peglanja stvari" Sud BiH vratio optužnicu koju je Tužilaštvo BiH podiglo protiv njega i da se od toga pravi spektakl.

-Naravno da će ponovo vratiti u Sud, pa će Sud opet to mrcvariti. A taj isti Sud, ni on nije legalan, ni on nije taj koji ima ustavno uporište u svemu tome. I taj Sud je nametnuo visoki predstavnik da bi upravo branio lik i djelo i nedjelo tog visokog predstavnika, bez obzira ko je on - rekao je Dodik.

On je naglasio da se društvo čitave BiH, ukoliko želi da bude društvo i državna zajednica, mora pobuniti protiv toga.

-Ako neće, mi ćemo se boriti protiv toga. Rekao sam, ne u smislu da bih nekome prijetio, svaka vrsta priče i kretanja u tom pogledu će bitno smanjivati značaj i ulogu same BiH, a ja znam šta to znači, a ostali će to vidjeti - rekao je Dodik.

Tužilaštvo BiH podiglo je 11. avgusta optužnicu protiv Dodika i Lukića „zbog nepoštovanja odluka visokog predstavnika“, ali ju je Sud BiH vratio na uređenje i dopunu jer, kako je navedeno, tri tužioca uopšte nisu detaljno opisala koje krivično djelo su počinili Dodik i direktor "Službenog glasnika Srpske".

Sud BiH vratio je na doradu Tužilaštvu BiH optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika Srpske Miloša Lukića na dopunu i doradu jer je puna manjkavosti, u smislu člana odredbe zakona 227.stav 1 c) Zakona o krivičnom postupku BiH.

U obrazloženju se navodi, između ostalog, da Tužilaštvo BiH treba da da osnovu "dostavljenih dokaza- rezultata istrage, za koju od alternativno postavljenih radnji izvršenja teretite prvoosumnjičenog (Dodika) te da ta istu jasno opišete u činjeničnom opisu“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana