Dodik u Sankt Peterburgu: Srpska ne dozvoljava pridruživanje sankcijama Rusiji

GS
Foto: Tviter

SANKT PETERBURG- Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu da se BiH nije pridružila sankcijama Ruskoj Federaciji jer Republika Srpska to nije dozvolila.

- Mi smo izloženi ozbiljnim pritiscima, pogotovo vezano za sukob u Ukrajini. Od nas se traži da se pridružimo sankcijama Rusiji, ali Republika Srpska to ne dozvoljava - rekao je Dodik, prenosi RTRS.

Član Predsjedništva rekao je da na Balkanu ima ruskog uticaja, ali ne malignog, kako to ocjenjuju zapadne zemlje.

On je naveo da je na Forum u Sankt Peterburg došao kao predstavnik Republike Srpske.

Iskazavši zahvalnost Rusiji i predsjedniku Vladimiru Putinu što ima priliku da govori na ovom velikom međunarodnom skupu, Dodik je poručio da svijet bez pravila ne može da funkcioniše i ukazao na visok stepen nepovjerenja na svijetu.

- Ozbiljna je uloga medija i propagande. Mi to vidimo na Balkanu - rekao je Dodik.

Dodik je rekao da BiH ostaje nestabilna zemlja, jer se nalazi pod protektoratom zapadnog svijeta.

-On želi da ima poslušnika ili štićenika i problem tog pristupa je što je Zapad htio da ima samo poslušnika i štićenika i nikoga više iznad toga. To se nije desilo u istoriji da jedna zemlja može da dominira. Mislim da je došlo do kraha jednog takvog sistema - naglasio je Dodik.

Dodik je istakao da se svijet nalazi u ozbiljnoj krizi koja traži ozbiljne analize, te da postoji veoma visok stepen nepovjerenja na globalnom nivou.

- Samo za naivne djeluje da se sve ovo dešava baš sad, jer se decenijama unazad ostavljaju neriješeni konflikti. Liberalizam je pobijedio komunizam, ali nije sam sebe i danas to vidimo - rekao je Dodik.

On je rekao i da Zapad nikada nije prestao da ide prema Istoku niti odustao od namjere da ovlada resursima Rusije. Dodao je i da se sukob u Ukrajini vodi do posljednjeg vojnika, a sve kako bi se oslabila Rusija i ovladalo njenim resursima.

Prema njegovom mišljenju, svijet danas ima tri lidera - predsjednike Rusije, Kine i Turske - Vladimira Putina, Si Đi Pinga i Redžepa Tajipa Erdogana.

On je poručio da bi sukob u Ukrajini trebalo što prije da bude okončan.

- Nisam potencijal da kažem odgovor na pitanje šta sutra raditi, ali znam da svijet ne smije otići u globalni sukob. Najveći dio čovječanstva razumije šta se događa. Ne ulazim u strategiju ratovanja, ali smatram da sukob u Ukrajini treba što prije prestati - istakao je Dodik.

Na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, koji se održava pod sloganom "Nove mogućnosti u novom svijetu", učestvuju državnici iz 70 zemalja.

Plenarna sjednica foruma biće održana u petak, uz učešće ruskog predsjednika Vladimira Putina, nakon čega je planirani susret Putina i Dodika.

Predsjednik Rusije daće na plenarnoj sjednici 25. Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu ocjene o situaciji u globalnoj politici i ekonomiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana