Dodik: SNSD zatražio od Vlade Srpske ukidanje vanrednog stanja

GS
Dodik: SNSD zatražio od Vlade Srpske ukidanje vanrednog stanja

BANjALUKA – Srpski član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je u Banjaluci da je ova politička partija danas zatražila od predsjednika Vlade Republike Srpske Radovana Viškovića da pokrene inicijativu za ukidanje vanrednog stanja u Srpskoj.

Dodao je da je predloženo da to bude  u četvrtak, 14. maja, kada će se održati sjednica Vlade Srpske. 

- U narednim danima i Narodna skupština Republike Srpske će donijeti odluku o ukidanju vanrednog stanja - rekao je Dodik.

On je naglasio da bi trebalo zadržati vanrednu situaciju kako bi se moglo reagovati na vrijeme u slučaju pogoršanja epidemiološke situacije u Srpskoj.

Narodna skupština Republike Srpske 28. marta je na 12. posebnoj sjednici usvojila Odluku o proglašenju vanrednog stanja za teritoriju Republike Srpske zbog epidemiološke situacije u Republici Srpskoj usljed virusa korona i ona je stupila na snagu 3. aprila.

Izbori

Milorad Dodik izjavio je da je SNSD saglasan da Savjet ministara odobri sredstva za održavanje lokalnih izbora u BiH i da sada nije trenutak za raspravu o tome da li će ih biti ili ne.

Dodik je rekao novinarima u Banjaluci da izbore treba održati, imajući u vidu da će oni ove godine biti održani u Srbiji i drugim zemljama.

- Nema nijednog razloga da o izborima, koji se trebaju održati u oktobru, sada raspravljamo da li će ih biti ili ne. Ako epidemija virusa korona u septembru bude tolikih razmjera i bude se pojačavala u smislu da ugrozi izborni proces, lako se sastati i donijeti odluku o prolongiranju. Ali sada pričati o tome, to je isključivo vezano, sigurno, za neke političke spekulacije - ocijenio je Dodik.

On je rekao da, u vezi sa lokalnim izborima u BiH, vlada potpuna konfuzija, podsjetivši da su nezakonito izabrani članovi Centralne izborne komisije koja nema legitimitet.

- Dan izbora je propisan. Za tako nešto nije potrebna ni CIK da bi se znalo da su tog dana izbori - rekao je Dodik.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana